Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria
Ha mort José Navarro "Andrés", històric guerriller valencià
25/03/2013 Història

Divendres passat va morir José Navarro "Andrés", un dels últims maquis de l'Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó (AGLA) que quedaven amb vida a València. L'històric maqui valencià va morir a  l'edat de 89 anys. Navarro,  ha estat incinerat a les 12.00 del migdia d'avui i el seu cos romandrà en el tanatori Municipal de València.

Se n'ha fet ressò de la mort del guerriller el Levante Mercantil Valenciano, que assenyala el comentari de Matías Alonso, coordinador del Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica, sobre Navarro: "Amb Navarro es va un dels últims guerrillers d'Europa que van defensar i van lluitar per la llibertat."

Navarro va néixer al juliol de 1924 a Yecla (Múrcia), i des de molt jove va liderar moviments de lluita social que, durant la guerra, el van portar a la clandestinitat.

José Navarro (entrevista a Las Provincias) va decidir "tirar-se a la muntanya" i entrar al maquis molts anys després de la guerra d'agressió feixista iniciada el 1936.

Va accedir a la guerrilla el 1951, però només hi va estar actiu un any, ja que va ser capturat i empresonat a Madrid. Va mantenir el sobrenom de "Andrés" durant la seva permanència guerrillera en AGLA.

Aquest guerriller valencià va passar set anys a la presó. En llibertat es va traslladar a València, on va entrar en contacte de manera clandestina amb el partit comunista.

Valora
Rànquings
  1. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La ruptura inevitable: Espanya i Catalunya – autodeterminació en el complex segle XXI
  6. Fora fatxes del Fossar
  7. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  8. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  9. Sant Jordi era guerrer...
  10. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid