Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Defensa de la llengua
L'OCB organitza un homenatge a la filòloga i impulsora de la llengua Aina Moll


 

27/12/2012 Llengua
Logo de l'Obra Cultural Balear Logo de l'Obra Cultural Balear

Aquest dissabte, 29 de desembre, a les 20.00 hores, al Teatre Xesc Forteza de Palma, tendrà lloc un acte d'Homenatge a Aina Moll i Marquès organitzat per l'Obra Cultural Balear. Es tracta de l'acte central que organitza l'entitat per commemorar la Diada del 31 de Desembre, que recorda la conquesta de Mallorca per part de Jaume I.

L'esdeveniment s'inclou dins el programa de celebració dels 50 anys de l'OCB i s'afegeix a les activitats que s'han anat organitzant al llarg de l'any 2012 (edició d'un cava commemoratiu, edició d'un calendari dels 50 anys, Trobada de socis de l'OCB a Lluc i número especial de la revista El Mirall).

L'acte vol retre homenatge a una de les sòcies fundadores de l'entitat, Aina Moll i Marquès, filòloga pionera en tants de camps i impulsora incansable, des de diferents càrrecs de responsabilitats, de la llengua catalana. L'OCB s'afegeix d'aquesta manera als homenatges fets a Aina Moll durant el 2012, entre els quals destaquen el reconeixement per part de l'IEC i el nomenament com a Doctora Honoris Causa per part de la Universitat Oberta de Catalunya. En aquest sentit, enguany l'OCB ha dedicat a Aina Moll i Marquès una nova modalitat dels Premis 31 de Deseembre, la que duu el seu nom i que distingeix una persona o entitat que hagi destacat per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic.

Amb aquest homenatge l'entitat vol establir un pont amb les figures de Mossèn Alcover -enguany s'ha celebrat el 150 aniversari del seu naixement-, Francesc de Borja Moll i Aina Moll. El primer va ser l'impulsor del Diccionari Català-Valencià-Balear, tasca que fou conclosa pel segon i a la qual Aina Moll també va fer aportacions. I Francesc de Borja Moll impulsà la fundació de l'Obra Cultural Balear, a la qual participà també la seva filla. Es tracta, doncs, de la demostració de la continuïtat històrica entre els sectors favorables a la llengua catalana a Mallorca.

Aina Moll i Marquès (Ciutadella de Menorca, 1930), ha dedicat gran part de la seva vida a l’estudi i a la promoció de la llengua catalana. Li ve de família. El seu pare, Francesc de Borja Moll, va ser un il·lustre filòleg, continuador de l’obra de Mossèn Alcover, editor, impulsor de l’Obra Cultural Balear i Homenot de la nostra cultura. Aina Moll, “na Molleta” com l’anomenava Mossèn Alcover, va viure des de ben petita envoltada del bo i millor de la intel·lectualitat catalana. Tots els filòlegs, del país i estrangers, i tots els escriptors catalans que passaven per Mallorca, visitaven l’editorial Moll i les oficines del Diccionari.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid