Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
GENOCIDI LINGÜÍSTIC
El govern balear retirarà les aportacions a l’Institut Ramon Llull però no al Cervantes

La decisió s’afegeix a la política d’extermini cultural del PP, que ja incompleix quatre lleis de protecció lingüística

10/11/2012 Cultura

El Govern balear ha anunciat aquesta setmana que a partir de l’any vinent eliminarà l'aportació econòmica a l’Institut Ramon Llull amb el pretext que ja té organismes que difonen la llengua i la cultura (la Direcció General de Cultura i Joventut i el Consorci Institut d’Estudis Baleàrics). En canvi, mantindrà la seva vinculació a l'Instituto Cervantes.

Aquest fet s’emmarca en tot un seguit d’agressions del govern de Bauzá a la llengua i cultura illenques, com el decret del trilingüisme a l’escola, la castellanització de topònims o el fet d’haver de triar la llengua d’escolarització.

L’austeritat en el camp de la cultura ha colpit fort moltes entitats balears (com l’Espai Mallorca, que ha hagut de tancar) que fan una gran feina no només per la difusió cultural i lingüística sinó també per les relacions amb altres territoris dels Països Catalans.

Les reaccions, però, no s’han fet esperar. L’STEI Intersindical destaca la importància de l’Institut Ramon Llull com “una de les poques eines que compartim tots els territoris de l’àmbit cultural i lingüístic català per treballar per a la projecció exterior de la llengua dels formenterencs, eivissencs, menorquins i mallorquins”, i veu una gran contradicció en no desentendre’s, en canvi, de l’Instituto Cervantes.

Ha recordat, a més, que el govern incompleix la Constitució, que estableix que totes les llengües d’Espanya han de ser protegides, la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic i l’Estatut d’Autonomia. L’STEI considera, doncs, que la política del PP és “agressiva, radical i poc respectuosa” ja que “treballa obertament en contra de la llengua i la cultura pròpia dels illencs”.

L’Obra Cultural Balear, per la seva banda, considera que aquesta decisió “és una passa més en el deliri antimallorquí del Govern Bauzá” i que suposa “una agressió més contra la cultura i la llengua pròpia de les Balears i contra els creadors culturals d’aquestes illes”.

L’OCB ha recordat que la llengua i cultura no són patrimoni de cap govern i que la sortida de l’Institut Ramon Llull és un gran cop per als illencs, que podrien veure la internacionalització de la seva cultura. De tota manera, l’OCB farà una proposta a l’Institut per tal que continuï la tasca de promoció d’autors i creadors de les Illes.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid