Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Correllengua 2012
Activitats i homenatge a Xirinacs en el Correllengua a Cerdanyola
26/10/2012 Cultura

Avui divendres continuen les activitats del Correllengua 2012 a Cerdanyola del Vallès, que es va iniciar dimecres amb un acte i un mural en homenatge a Lluís M. Xirinacs. Ahir dijous, en el marc del Correllengua, també es va realitzar un espectacle poètic a càrrec del grup Ramat de pedres al local de La Clau. Avui a les 17:30h, serà el torn de l'animació infantil amb la representació de l'espectacle Cataclown i una xocolatada a la plaça de Josep Viladomat d'aquesta localitat vallesana.

El dia central del Correllengua 2012 a Cerdanyola serà dissabte a l'espai al voltant de la biblioteca Ca n'Altimira, que acullirà una fira d'entitats, activitats, un dinar, una mostra de sardanes, balls de bastons, l’actuació de la bèstia de foc i de lluita d’espardenya, i serà l'escenari de l'arribada de la flama del Correllengua a les 11 hores.

Amb el lema Llengua, cultura i llibertat es va portar a terme la nova edició del Correllengua a Cerdanyola, que va comptar amb un homenatge al filòsof, pensador i indepedentista Lluís Maria Xirinacs. Aquest mateix dia es va confeccionar un mural-exposició sobre la vida de Xirinacs, davant l'espai on es va realitzar l'acte i que romandrà de manera pública durant tots els dies del Correllengua.

El dimecres es va inciar el Correllengua amb l'acte a càrrec Núria Roig i Esteve, de la Fundació Randa-Xirinacs, dedicada a la preservació i difusió del treball de Xirinacs, protagonitzarà l'homenatge previ a la projecció del documental "Xirinacs, de l'amnistia a la independència."  A l'acte s'hi va explicar la participació activa de Xirinacs en la lluita antifranquista als anys 70, a l'Assemblea de Catalunya, el seu paper com a candidat al Premi Nobel de la Pau en diverses ocasions, senador independent a la primera legislatura, activista per la independència o Premi Canigó de la Universitat Catalana d'Estiu.

 Roig, dinamitzadora de la Fundació Randa, va explicar que Lluís Maria Xirinacs era bàsicament "un defensor dels oprimits davant el poder" i va destacar que aquesta va ser la seva trajectòria durant el franquisme però també durant la transició i al llarg de la seva vida. En aquest sentit va explicar la defensa de l'Assemblea de Catalunya continués després de les primeres eleccions, l'amnistia als presos polítics o l'aposta per la independència "dels Països Catalans, no fragmentats". En aquest sentit, Roig considera que Xirinacs avui en dia estaria satisfet i expectant per l'actual situació política de la Nació catalana, l'actual Assemblea Nacional de Catalunya i la gran mobilització de l'11 de Setembre passat.

Durant l'acte s'hi va projectar el documental Xirinacs de l'amnistia a la independència, un treball elaborat per Xavier Montanyà i Lala Gomà, que Roig destaca com a molt important per recuperar la memòria d'aquells anys i que TV3 no va voler emetre al seu moment.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid