Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
El Correllengua 2012 segueix el seu camí cap a la plena normalització lingüística

La CAL assegura que després del 11-S entren en un nou escenari, però tot i així, les agressions contra la llengua continuen com és el cas del veto del Congrés espanyol a la ILP “Televisió sense fronteres”

14/09/2012 Llengua
Correllengua 2012 Correllengua 2012

Aquest cap de setmana el Correllengua visita les comarques del Segrià, el Baix Empordà, el Maresme i el Baix Ebre, i a mitjans de la setmana vinent s’aturarà a Cardona.

La Bisbal d’Empordà

A la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà) el Correllengua s’inicia aquest vespre amb una sessió de cinema a la fresca i l’actuació del grup Caliu, a la plaça Major.

Demà, i durant tota la jornada, diferents espais de la vila acolliran els actes, que inclouran, entre d’altres, la mostra matinal de puntes de coixí i bitlles catalanes al passeig Marimon Asprer, la tamborinada i el concurs popular del joc del Bocamoll al migdia a la plaça del Castell, la pintada del mural, el taller de capgrossos i la cercavila de tarda i el concert de tancament del grup la Carrau a la plaça del Castell. Tot plegat sota la coordinació del Casal Estel Roig.

Tortosa

Avui a partir de les 20h, la capital del Baix Ebre, Tortosa, celebrarà un nou acte de Correllengua amb la presentació de l’obra Contes Àrabs, a càrrec de l’autora ulldeconenca Nassira El Hadri al Casal Panxampla.

Cabrils

També avui, però una mica més al sud, a partir de les 8 del vespre, la Biblioteca de Cabrils (Maresme) serà el marc de trobada del Correllengua amb una interessant xerrada titulada "El català als mitjans de comunicació i a ses Illes" on hi intervindran Toni Lluís Reyes i Joan Muntal, actors de la sèrie televisiva La Riera de TV3. En acabat, l’actuació de la Cobla Ciutat de Cornellà, a la plaça de l’Àgora, tancarà els actes. Paral·lelament, la mateixa Biblioteca acollirà fins el diumenge 23 de setembre l’exposició “Realitat i vitalitat de la llengua catalana”.

Corbins i Montoliu

Les viles de Corbins i Montoliu (Segrià) donaran continuïtat als seus actes de Correllengua iniciats durant la Diada. A Corbins, l’Associació Juvenil ha programat tota una jornada de dissabte 15 plena d’activitats. De bon matí, un retruc de campanes i un esmorzar i mostra de cultura popular, que inclourà una actuació de la Colla Bastonera del Casal Popular l’Arreu de Mollerussa, iniciarà la jornada. Per la tarda serà el torn per als més menuts amb els contes de la Companyia Nopatiskos i la cercavila. Ja al vespre i al Poliesportiu, el sopar popular serà el preàmbul de la Nit de música en català, amb l’actuació de Mr. Freak Ska, la Terrasseta de Preixens i el PD Uri Roots.

A Montoliu de Lleida, la plaça de l’església acollirà els actes de Correllengua des de primera hora de la tarda, amb una mostra de jocs populars, una ballada de sardanes, balls de bastons, i una concorreguda cercavila amb una bona representació de colles de diferents punts de la comarca: el Grup de Grallers i Puputs de Montoliu, El Griu d’Artesa de Lleida, el Bestiari d’Alcarràs i la Cobla de Sacaires de Sudanell. A partir de la mitjanit, la música de Republika Ska i Staklar clourà els actes.

Cardona

Finalment, el dimarts 18 de setembre, i en el marc de XVè Aplec de Cardona (Bages), se celebrarà un acte de Correllengua, amb la lectura del Manifest a la plaça de la Fira (19:30h) i la conferència “L’endemà del 18 de setembre de 1714”, a càrrec d’Agustí Alcoberro (director del Museu d’Història de Catalunya).

Un nou escenari, però cal està alerta

Per a la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL), la finalització triomfant de la Marxa per la Independència, el passat dimarts significarà de ben segur un punt d’inflexió pel nostre futur com a poble.

La CAL continuarà donant suport actiu a aquest procés que ja esdevé imparable. Malgrat tot, apunta que "aquesta realitat no ha de deixar de banda una altra realitat, la de la constant agressió i menyspreu de les institucions espanyoles envers la identitat cultural i lingüística dels Països Catalans".

I en aquest punt remarca, que el mateix onze de setembre, es va viure un nou episodi d’aquest fet, ja que el PP i UPD varen vetar la tramitació parlamentària de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres”, que havia estat recolzada per 651.000 ciutadans i que hagués suposat eventualment que TV3 es rebés amb normalitat al País Valencià.

Davant d’aquesta nova agressió, la CAL manifesta que "ara més que mai el Correllengua, amb més de setze anys de vida, continua sent una poderosa eina de mobilització, d’unió d’entitats i persones de tots els territoris de parla catalana a l’entorn d’un mateix objectiu: el reconeixement de la unitat de la llengua i la plena normalització del seu ús social"

Tot això ho farà com ho ha fet sempre,  "des d’una proposta integradora, festiva i transversal que ha caracteritzat i caracteritza el moviment".

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid