Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#novullpagar
Prou Peatges avisa el govern de CiU de la il·legalitat que suposaria multar el moviment

L'ANC dóna suport a la campamya. D'altra banda, al peatge del Tunel Sóller cotinua la campanya per tercer dia consecutiu, tot i les multes de la Guardia Civil per obstaculitzar el trànsit, però el conductors denuncien a la concessionària per retenció i·legal

03/05/2012 Política

La Plataforma #novullpagar Prou Peatges davant l'obertura del primer expedient sancionador per part del Servei Català de Trànsit efectuarà tots els recursos pertinents, per anul·lar la sanció, doncs entenem que està fora de tota legalitat. A més, denunciaran a Fiscalia la imposició d’aquestes multes il·legals per part del Departament d’Interior, pels delictes d’abús d’autoritat, prevaricació i coaccions.

En aquesta direcció avisa al Govern de CiU que la multa de fins a 100 euros que podria imposar el Servei Català de Trànsit als ciutadans que s'han sumat a la campanya #novullpagar “és totalment il·legal” perquè al Reglament General de Circulació no s'estableix enlloc que no pagar un peatge sigui una falta sancionable per l'Administració i és evident que es tracta d’un intent de frenar la força del moviment.

Per a la plataforma, l'art. 153 del Reglament General de Circulació, el que suposadament se’ns diu que no complim, ens diu: “Prohibició de passar sense aturar-se. Indica el lloc on és obligatori aturar-se per la proximitat, segons la inscripció que contingui, d’un punt de duana, de policia, de peatge o un altre, i que després d’aquests pot haver-hi instal·lats mitjans mecànics d’aturada. En tot cas, el conductor que s’hagi aturat no pot reprendre la marxa fins que hagi complert la prescripció que estableix el senyal.”

Ara bé, apunta que "no podem continuar la marxa fins acomplir el requisit establert pel senyal, no obstant, el senyal no especifica l’obligació de pagar, sinó l’obligatorietat d’aturar-se pel fet que allà hi ha un peatge. Es tracta d'un senyal d'Obligació d’aturar-se, al que s'hi afegeix la paraula PEATGE per indicar el motiu de la detenció."

Per tot això, puntualita que si es continua la marxa sense pagar no s'està incomplint amb el senyal, i, per tant, no és motiu de multa. Només s'està deixant de pagar un servei, que només pot reclamar Abertis com qualsevol altra factura impagada d’una empresa privada.

La Plataforma també denuncia  que Abertis i altres concessionàries estan utilitzant tot tipus de coaccions per aturar el moviment #novullpagar mentre que dies abans de l’anunci de multes els Mossos d'Esquadra havien insistit al mateix Parlament de Catalunya en què no s'està cometent cap infracció pel fet de no pagar el peatge, i l'art. 153 ja estava en vigor quan ho deien.

L’ANC dóna suport i se solidaritza amb la campanya

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha reiterat, en un comunicat, el seu suport a les mobilitzacions ciutadanes que s’han dut a terme darrerament contra el pagament dels peatges i ha criticat “els intents de desmobilització que s’han promogut des de diferents instàncies empresarials, sindicals i institucionals”. L’ANC considera, a més, que la campanya és una “demostració important de fermesa contra l’espoliació que pateix el poble català”.Al comunicat, l’Assemblea s’ha refermat “en el suport a les mobilitzacions que hi ha previstes especialment el proper dia 20 de maig” i ha instat a “les persones i institucions responsables a trobar de manera urgent solucions justes que no es fonamentin en l’exacció del poble català”.

Tercer dia de #novullpagar al Túnel de Sóller

Primer dia: dilluns 30

Pel dematí, un cotxe amb membres del Col·lectiu Albaïna diu #novullpagar al peatge del Túnel de Sóller. El cotxe és retingut pels operaris del túnel i s'ha de telefonar a la Guàrdia Civil per a que retirin els obstacles que immobilitzen al cotxe insubmís. El Col·lectiu Albaïna tramita a la Guàrdia Civil una denúncia cap a la concessionària del peatge del Túnel de Sóller per retenció il·legal. Durant tot el dia, la xarxa i els mitjans de comunicació bullen d'activitat arran de la publicació del vídeo de l'acció.

Però el dia no acaba tranquil. A les 20h hores del mateix dilluns, set cotxes amb membres del Col·lectiu Albaïna i de ciutadans a títol particular es neguen a pagar el peatge alhora, quedant totes les terminals del peatge amb cotxes retinguts per dir #novullpagar. Tot i les llargues coes de cotxes que es formen, la concessionària torna a realitzar una infracció al no obrir les barreres. No està permès que hi hagi cotxes aturats a dins de la galeria del Túnel pel perill que representa; tot i així, els del peatge es neguen a obrir. Ha d'intervenir la Guàrdia Civil, que pren les dades als conductors insubmisos i, després de que els operaris del peatge apuntin la matrícula, aquests darrers obrin la barrera. D'aquesta manera passen els primers vehicles sense pagar pel peatge del Túnel de Sóller.

Segon dia: dimarts 1

La campanya #novullpagar va guanyant més adeptes a Mallorca.

Varis conductors es sumen a títol individual a dir #novullpagar al peatge del Túnel de Sóller. Novament hi acudeix la Guàrdia Civil, identifica als insubmisos, i els operaris del peatge obrin la barrera, deixant-los passar sense pagar.

S'acumulen les denúncies cap a la concessionària del peatge per retenció il·legal.

Tercer dia: dimecres 2

Dos vehicles es sumen a la iniciativa a primera hora de l'horabaixa i, tot seguit, un altre cotxe es solidaritza i també es nega a pagar. Els operaris del túnel habiliten una estació de cobrament auxiliar per a fer passar als cotxes. A un dels tres cotxes, amb una càmera de televisió a dins, li obrin la barrera i passa sense pagar en pocs minuts. Els altres dos cotxes es queden retinguts i es telefona a la Guàrdia Civil. Després de més de mitja hora de retenció il·legal, arriba una patrulla de la Guàrdia Civil des d'Es Pont d'Inca, la qual identifica als ocupants dels dos vehicles i els denuncia per obstaculitzar el trànsit. Els cotxes segueixen una bona estona aturats. S'hi acosta un operari del túnel, que els diu que empenyin la barrera amb el vehicle i que parteixin. Els conductors s'hi neguen, pel que els operaris obrin la barrera i els cotxes aconsegueixen passar sense pagar el peatge.

D'altra banda, el col·lectiu Albaïna també informa que el proper dimarts hi ha convocada una assemblea per a constituir una plataforma contra el peatge a les 19:30h al Casal La Victòria de Sóller (C/Victòria, 44), on hii estan convidats col·lectius, associacions i persones a títol particular.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid