Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura
El Sant Jordi més reivindicatiu

Us oferim un recull dels actes i campanyes més destacades i un grapat de recomanacions literàries

23/04/2012 Cultura
Arriba la diada de Sant Jordi, la data més esperada de l'any pel sector de la flor i el llibre, que és quan aconsegueixen més vendes un dia en què tradicionalment les parelles es regalen una rosa i un llibre enmig de la llegenda de Sant Jordi i el Dia Internacional del Llibre.

Més enllà de la tradició però, Sant Jordi també esdevé una diada reivindicativa a favor de la llengua catalana. I enguany la celebració de la diada topa amb un context totalment desfavorable per la llengua, sacsejada a tots els racons del país. Un dels indrets on més atacs està rebent darrerament és a les Illes Balears, on el govern del PP, com al País Valencià, està immers en una croada per reduir el català a la mínima expressió.

Enllaçats per la llengua en solidaritat amb les Illes

Tanmateix la societat ha respost amb fermesa contra els atacs lingüicides i en aquest sentit es farà sentir també aquest dilluns de Sant Jordi. Enmig de la campanya "Enllaçats en català", l'Assemblea de Mestres i Professors en Català i de l'STEI-i han impulsat l'acció "Per Sant Jordi, Enllaça't per la llengua" i volen que es faci sentir per tots els territoris de parla catalana. La iniciativa és en solidaritat a la lluita que s'ha iniciat a les Balears per la defensa de la llengua i per manifestar el desacord amb el maltractament institucional del Govern Bauzà contra la llengua.

Són moltes les entitats i institucions que s'han mostrat disposades a anar enllaçades per Sant Jordi i en aquest sentit fan una crida a penjar i difondre el llaç de la campanya a tot arreu, tal com ha fet Llibertat.cat. Les entitats balears entenen aquest gest com "una demostració d'unitat i solidaritat territorial molt important per aquesta causa" ja que "no ens farem visibles davant la comunitat internacional sino és des de la unitat del territori lingüístic".

Per aquesta diada, els representants de l’STEI-i i de l’Assemblea de Mestres i Professors en Català han organitzat una sèrie d’actes de denúncia pertot el territori lingüístic justament per exposar la greu situació, sense precedents en democràcia, que s’ha desencadenat a les Illes Balears arran de l’anunci de Bauzá de reformar la Llei de la Funció Pública que modifica també la llei de normalització lingüística. Qui ha encès la revolta ha estat el sector docent, que ha respost amb la campanya "Enllaçats pel català" iniciada pels coordinadors de normalització lingüística dels centres de secundària de Mallorca.

Aquest dilluns STEI-i i de l’Assemblea de Mestres i Professors en Català presentaran la campanya d'acció d’unitat territorial en defensa de la llengua “Per sant Jordi, Enllaça’t per la llengua" i anunciaran les campanyes que es duran a terme fins que la llei es debati al Parlament de les Illes Balears. Accions com “Enllaçats per la paraula”, “Vehicles Enllaçats pel Català”, “Enllaçats per la música” i “II Acció del Monestir de Cura”, la finalitat de les quals és aconseguir que els diputats votin en consciència i propiciar la retirada de l’avantprojecte.

Sant Jordi a la Catalunya Nord

La diada de Sant Jordi serà commemorada també a la Catalunya Nord. Dissabte el voral Vauban de Perpinyà va acollir una rambla de llibres. La Llibreria Catalana de Perpinyà va habilitar una parada de llibres en català durant tot el dia amb els autors Joan Rifa, Joan Vilanova i Joan-Lluís Lluís. I aquest dilluns la llibreria obrirà a partir de les dues de la tarda. Dissabte es van fer conferències, exposicions i presentacions d'obres i una fira del llibre d'ocasió a la plaça Gambetta a davant de la Catedral. A mé, els comerciants de la vila organitzen també unes "Biblioteques al carrer" en diferents vies del centre de Perpinyà.

A més, durant la diada de Sant Jordi, les fonts del cor històric de Perpinyà seran engalanades amb composicions florals creades pels floristes de la vila i dels seus voltants a partir de les deu del mati. A partir de dos quarts de quatre hi haurà música al carrer i es farà una visita guiada per les fonts de la ciutat. De la seva banda, l’editorial el Trabucaire presentarà les seves novetats el dilluns amb lectures de Maria Mercè Marçal.

Un muralmob amb 1.000 globus pel català

Un miler de globus amb desitjos per la llengua s'enlairaran cap al cel aquest dilluns de Sant Jordi a Barcelona. Serà la culminació del primer Muralmob per la llengua, que tindrà lloc a la plaça dels Àngels de Barcelona. La iniciativa l'organitzen la Plataforma per la Llengua i 23 entitats de persones immigrades sota el lema de "El català, llengua comuna".

Aquesta iniciativa, que crearà un lema al terra amb l'ajuda d'un miler de globus, té l'objectiu de destacar el paper del català com a element d'inclusió de les persones nouvingudes i com a eina que contribueix a la cohesió social. El projecte comptarà amb la participació activa de nombrosos col·lectius de nouvinguts i també de personalitats conegudes, com l'actor Quim Masferrer, dels Teatre de Guerrilla, que exercirà de presentador de l'activitat, o l'escriptor i periodista Màrius Serra, que ha protagonitzat l'espot publicitari de la campanya.

Un Muralmob és una acció o happening organitzada, on una multitud de persones es reuneixen, de forma espontània, en un lloc determinat per crear un missatge. Tot això es grava amb diferents càmeres i es penja a Internet per a la seva difusió. L'acció tindrà lloc a partir de les 17.00 h a la plaça dels Àngels de Barcelona i reunirà centenars de persones que, amb l'ajut d'un miler de globus biodegradables inflats amb heli, dibuixaran al terra el lema "El català, llengua comuna". En cada globus, els participants hi hauran escrit un desig personal per la llengua. Després, els globus s'enlairaran tots alhora. Tot s'enregistrarà amb una càmera aèria i tindrà com a resultat l'edició d'un vídeo que es difondrà viralment per les xarxes socials.

De la seva banda, les diverses seus territorials d'Òmnium Cultural sortiran al carrer coincidint amb la Diada de Sant Jordi col·locant "Espais Òmnium" a 23 localitats d'arreu del Principat. En aquests estands, Òmnium disposarà de material editat per l'entitat relacionat amb els eixos de llengua, cultura i país, així com llibres dels autors guanyadors de la darrera Nit de Santa Llúcia o material divulgatiu i reivindicatiu del nostre país. En aquest sentit, cal destacar els 50.000 fullets que es repartiran per explicar la cultura catalana als turistes gràcies a la campanya de micromecenatge que ha organitzat Òmnium amb el títol "What do you know about Catalan Culture".

Recomanacions editorials


- El Sant Jordi d'enguany arriba amb més d'una novetat editorial destacada. En primer lloc hi ha el llibre Terra Lliure, punt de partida. Una biografia autoritzada (1979-1995) editada per Edicions del 1979. L'obra recull per primer cop una història de l'organització independentista que abasta tota la seva existència, a diferència d'alguns altres llibres i estudis realitzats fins ara.

També compta amb un element diferenciador, ja que el llibre està escrit des de dins, pels propis protagonistes, tres d'ells militants amb responsabilitats de direcció dins l'organització clandestina. Es tracta de quatre persones que han format part de Terra Lliure durant les diferents etapes de la seva existència: Carles Sastre, Carles Benítez, Pep Musté i Joan Rocamora.

- D'altra banda, i també coincidint amb la diada de Sant Jordi, ha arribat a les llibreries Unitat Popular. La construcció de la CUP i l'independentisme d'esquerres (Edicions El Jonc), de l'historiador Albert Botran. El llibre analitza què és la Candidatura d’Unitat Popular i quin és l’espai polític que representa i aprofundeix en els fonaments en els quals se sustenta el corpus ideològic de l'organització així com l’evolució que ha experimentat al llarg de la seva existència. A més, repassa els moments més importants de la vida d’aquesta organització política i de l’independentisme d’esquerres modern al conjunt dels Països Catalans.

- El Centre d'Estudis Joan Bardina i la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs publicat l'obra Tercera Via. Sistema General a la mesura de l'home d'avui [pdf] de Lluís Maria Xirinacs coincidint amb la diada de Sant Jordi. El llibre, fins ara inèdit, apareix en la seva versió original catalana, tant en format digital com en paper i consta de dos volums. Aquest llibre fou escrit l'any 1982 amb la col·laboració del pensador catalanista i llibertari Agustí Chalaux. A l'obra  es proposa un model polític, econòmic i social alternatiu als dos sistemes imperants durant la Guerra Freda.

- D'altra banda, també destaquen en aquest Sant Jordi els títols Per comprendre Catalunya Nord i Visions perifèriques de combat. Llorenç Planes és l'escriptor que signa un llibre que pot esdevenir una referència per a explicar i comprendre la complexa realitat de Catalunya Nord. En clau personal, Planes fa conèixer i comprendre al lector sud-català -i als lectors nord-catalans més joves- la realitat actual a les comarques del nord de Catalunya, molt diferent de la de fa pocs anys.

En el segon cas, l'articulista de Llibertat.cat Jordi Martí i Font publica un conjunt d'articles recollits durant deu anys sobre cultura, les lluites al voltant de l’antiglobalització i altres aspectes treballats habitualment per l’autor. Els articles "dibuixen el panorama de lluites perdudes que van fer possible l’actual saqueig a què els mercats (rics i banquers amb la connivència de polítics) estan sotmetent les nostres societats. Fa deu anys alguns els van plantar cara i ara més que mai, cal que algú els la torni a plantar i aquest cop guanyi. O això o el caos (i aquí “caos” és una paraula decididament negativa…)."

Tota mena d'actes i activitats

- Barcelona: Llegir el Tirant lo Blanc durant 8 hores és el repte que la Fundació Romea juntament amb l'Institut de Recerca en Cultures Medievals proposen per a la diada de Sant Jordi. La lectura s'emmarca en l'espectacle anual de la Societat Civil, en què persones alienes al món teatral pugen a l'escenari per participar en la lectura de textos literaris.

També a Barcelona es commemorarà el cinquantenari de l'obra La plaça de Diamant de Mercè Rodoreda. S’inaugurarà l’exposició "Rodoreda, mirall de llengües. La plaça del Diamant, cinquanta anys", es faran visites guiades al jardí de Mercè Rodoreda situat a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i es llegiran fragments de la novel·la.

També serà jornada de portes obertes a la Biblioteca de Catalunya i es realitzaran actes literaris a l'Ateneu Barcelonès amb una lectura pública de fragments de les novel·les Jo confesso, de Jaume Cabré, L'últim dia abans de demà, d'Eduard Márquez, i Primavera, estiu, etcètera, de Marta Rojals, que són les finalistes del XLI Premi Crexells d'enguany.

- València: L'Octubre Centre de Cultura Contemporània celebrarà el Sant Jordi amb un tast d'"Una trista, una amable, una petita pàtria" de Pau Alabajos, es vendran llibres i roses i se celebrarà una gran festa amb Xavier Aliaga, Núria Cadenes, Gemma Pasqual, Joan Garí, Vicent Penya, Isabel Robles, Jaume Pérez Muntaner, Pere Bessó, Raquel Ricart, Aureli Silvestre, Francesc Mompó, Joaquina Barba, Esperança Camps, Manuel Molins, Lluís Miret, Rosa Roig, Josep Lluís Roig, Pepa Úbeda, Sico Fons, Salvador Company, Josep Guia, Josep Ballester, Carme Miquel, Joan Navarro, Lluís Roda, Jordi Sebastià, Manuel Rodríguez Castelló i Alfons Llorenç entre molts altres, que ens llegiran un fragment de la seua obra.

Dissabte 25 d'abril València homenatjarà Joan Fuster.

- Lleida: Paradeta del Casal Ocell Negre a la Plaça Sant Joan de Lleida. Un any més el Casal muntarà una paradeta amb motiu de la diada de Sant Jordi on podreu trobar roses, llibres i material tèxtil. Enguany el casal dedica Sant Jordi a la figura de Joan Fuster, escriptor valencià de referència que ara fa 50 anys revolucionà el món polític i cultural dels Països Catalans amb la publicació de l'obra Nosaltres, els valencians. A més a més, es recolliran signatures a favor de l'escola en català i del Museu Morera de Lleida.

- Banyoles: A la Plaça Major hi haurà parades durant tot el dia. La CUP i el Casal Popular del Pla de l'Estany muntarna les seves respectives parades amb venda de llibres i roses, entre altre material independentista. A més, a les dotze del migdia el cantant d'Obrint Pas, Xavi Sarrià, i algun altre membre del grup seran a la parada del Casal signant exemplars del seu últiim Llibre-CD "Coratge".

- Blanes: Per la diada la CUP de Blanes serem al carrer amb una paradeta informativa sobre el projecte de la CUP i la feina que està duent a terme a la vila. A la paradeta s'hi podran trobar les propostes de la CUP així com material divers (roses, llibres de caire polític, literatura infantil i juvenil, pedaços, etc) amb el que es pot col·laborar amb l’assemblea local de Blanes.

- Girona: Diumenge el Casal Independentista El Forn de Girona, amb la col·laboració dels Joves per la Terra de Llagostera i La Pioixa de Bordils, van portar l'estelada als principals cims de la comarca del Gironès. Concretament, van pujar als Àngels, a Rocacorba i al Puig d'Arques i hi van penjar l'estelada.

A més de l'acte del dia 22, l'esquerra independentista de Girona ha organitzat el cicle "Som Països Catalans", que se celebrarà durant el mes d'abril a Girona. Amb aquests actes, des de les diferents organitzacions de l'esquerra independentista es reafirma un cop més el nostre compromís amb el marc nacional dels Països Catalans.

Mallorca:

- La campanya "Tenim la paraula: a Mallorca en català!", impulsada per Endavant Mallorca estarà tot el dia al carrer a la Plaça Major de Palma, on regalarà un punt de llibre de la campanya editat per a l'ocasió. I l'horabaixa a partir de les 20.30h se celebrarà un antirecital poètic que es durà a terme a Can Alcover de la mà de Can Seixanta. La campanya una festa reivindicativa no només amb l'afirmació de catalanitat i el caràcter participatiu d'aquesta jornada popular, sinó també amb un Sant Jordi antipatriarcal, animant a la ciutadania a rompre amb les tradicions patriarcals de la rosa per a les dones i els llibres per als homes. "És moment de regirar la festa cap a la igualtat i reivindicar també avui la importància de les dones, no només com a lectores sinó també com a autores rellevants i importantíssimes per a l'avenç de la cultura i llengua catalanes", manifesta.

- L’Obra Cultural Balear organitza també diferents activitats a Palma per celebrar Sant Jordi. L’entitat estarà present amb una paradeta a la plaça Major, on vendrà llibres i repartirà llaços solidaris amb els drets lingüístics, activitat emmarcada dins la campanya “Per Sant Jordi, enllaça’t per la llengua”. Serà el dilluns, 23 d’abril, a partir de les 9.00 hores. Al llarg de tot el dia, a més, Can Alcover-Espai de Cultura estarà obert als visitants. A partir de les 10.00 hores hi haurà una paradeta de venda de llibres i de repartiment de llaços pels drets lingüístics. També a Can Alcover-Espai de Cultura, a les 18.30 hores, hi haurà un taller de literatura per a les famílies. A continuació hi haurà una lectura poètica a càrrec dels assistents. L’activitat ha estat organitzada per Projecte D-Servei de Dinamització Lingüística de l‘Ajuntament de Palma.

Terres de l'Ebre

"Per Sant Jordi, fem créixer l'Assemblea". Durant el cap de setmana de Sant Jordi, les diferents assemblees locals de les Terres de l'Ebre han realitzat actes per fer créixer l'ANC. Durant el cap de setmana han muntat una parada de Jesús per la Independència amb venda de material i repartiment d'informació i jocs per xiquets, així com una presentació pública de l'assemblea local.

Diumenge la parada es va traslladar a Xerta i aquest dilluns a Deltebre hi haurà una parada a la plaça del Coliseu on s'hi vendran xapes, punts de llibre, estelades i s'oferirà informació. A Flix, es demanarà signatures pel sistema ROM per poder entrar al ple la moció de Municipis de la Independència i es vendran productes de l'ANC. A Sant Carles de la Ràpita, l'assemblea local s'ubicarà a la plaça Carles III, on es vendran xapes i estelades. La Diada de Sant Jordi també comptarà amb actes a Amposta i Tortosa. A la capital del Montsià, es farà una parada a la Plaça del Castell on s'hi ha organitzat un “Dóna la Cara per la Independència” amb la finalitat d'informar a la gent i animar a tothom a participar de l'ANC.

A la capital del Baix Ebre, hi haurà una paradeta durant tot el dia a la cruïlla entre el carrer Sant Blai i Teodor González, on s'hi vendrà material, es repartirà informació de l'assemblea local de Tortosa i hi haurà un llibre on deixar els missatges reivindicatius que es vulguin. A més a les 18 hores hi haurà un contacontes a càrrec de Sílvia Panisello.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid