Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Una entrevista de Memòria.cat al jutge instructor de les detencions i tortures de 1975 a Manresa
20/03/2012 Història
Memòrica.cat, l'Associació Memòria i Història de Manresa ha publicat un vídeo-entrevista al jutge Antonio López-Carrasco, magistrat que va instruir a la capital del Bages el cas dels 25 militants antifranquistes de Manresa i Berga la tardor de 1975. Els detinguts i torturats van ser acusats de formar part del PSUC.

L'entrevista, realitzada per Oriol Luján i Joaquim Aloy, intenta completar la història de la repressió a Manresa exercida des de les estructures franquistes, en aquest cas durant els mesos de l'agonia i la mort del dictador.

Fins avui l’exjutge no havia parlat en públic tan extensament sobre les detencions i tortures que va instruir, a càrrec del Tribunal de Orden Público (TOP), antecedent de l'actual Audiència Nacional espanyola.

A l'entrevista, de més de 90 minuts, també s’hi aborden diferents qüestions com la trajectòria personal del magistrat, la seva experiència anterior com a policia durant el règim, la participació en casos com l’afer Sofico o la intervenció per evitar l’enderrocament del Casino de Manresa.

Un dels temes que ocupen més espai són les denúncies de tortures dels detinguts el 1975 i l’aplicació a alguns dels arrestats del "decret-llei de prevenció de terrorisme", que comportava que la Guàrdia Civil pogués retenir els detinguts fins a deu dies sense drets i incomunicats.  

Durant l'entrevista l'exjutge franquista respon amb evasives, justificant-se i encara ara encobrint els comandaments de la Guàrdia Civil de Manresa que van torturar els detinguts. En molts moments, davant la incomoditat de les preguntes, perd els papers i utilitza expressions com "¡Vamos a ver, qué interés histórico tiene esto!"i  “Vamos a ver, usted está haciendo un juicio de valor...”

Durant l'entrevista sovintegen els comentaris justificadors, especialment quan trasllada tota la responsabilitat al metge forense, amb comentaris com “Yo les mandé al medico forense... inspeccione a estos señores y a estas señoras..." Davant les denúncies de tortures dels detinguts, segons explica, el jutge els etzibavar “Oiga, señora,  qué pruebas tiene usted para decir eso...”

A banda de continuar encobrint els torturadors de la caserna de Manresa 37 anys després, el recurs de la distància del temps i de la memòria ha estat el més habitual durant l'entrevista per evadir les preguntes, amb respostes com “Ahora, eso que yo le fuerzo a decir que no presente denuncia... de eso no me acuerdo en absoluto. (…) Yo cómo les voy a coaccionar, hombre por favor!”

Davant les preguntes dels entrevistadors sobre les hematòmes als detinguts es limita a expressar “Eso es una argucia!” i “Déjelo, ahora no estamos en ningún pleito...” Una justificació en què fins arriba a declarar de garantista el règim del dictador Franco: “Yo les mandé el médico forense... cumplí la ley procesal, la ley garantista que entonces había... (1975)”

López-Carrasco admet durant l'entrevista que es podria haver equivocat: “Usted se está refiriendo a un caso cuando yo tenía un océano de casos. Cuidado, que en este tipo de cosas, cuando uno tiene que ocuparse de 50.000 cosas, algo se le puede pasar. No me estoy justificando, pero es posible que alguna cosa de estas se deslizara.”

Transcripció de valoració sobre les tortures (document)

Les denúncies de tortures (vídeo)

Valoracions sobre les tortures
(vídeo)

L’etapa de policia a Manresa (vídeo)

La Guàrdia Civil i la Brigada Político-Social a Manresa
(vídeo)
 



Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid