Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La vergonya de Guantànamo compleix deu anys d'extermini i tortura
12/01/2012 Internacional
Ahir es van complir 10 anys de l'existència de la base de Guantànamo com a centre d'exertermini i de tortura dels EEUU. Es tracta de la vergonya del segle XXI portada a terme durant una dècada contra detinguts titllats pels EEUU de "combatents enemics il.legals" (talibans afganesos i altres integristes islàmics), una classificació similar a la que Hitler i el règim nazi emprava per referir-se als jueus, comunistes, gitanos o homosexuals, qualificats d'“antisocials” i enviats a camps d'extermini fa 70 anys.

El Govern dels Estats Units va traslladar l'11 de gener de 2002 els primers presoners a la “base naval” de Guantánamo, on va establir una presó d'alta seguretat denunciada internacionalment per la sistemàtica pràctica tortures i l'estratègia d'extermini i venjança practicada contra els reus.

El centre d'extermini de Guantànamo està situat a Cuba, des que el 1898 els EEUU van establir aquesta base -contra la voluntat dels cubans- a partir de la intervenció ianqui durant el procés d'independència cubà. Aquest centre de detencions continua operatiu, tot i la denúncia universal de clausura i la promesa electoral de tancar realitzada pel president Barack Obama al novembre de 2008, abans de predre possessió de la Casa Blanca.

En aquest sentit, el president de la Comissió de Relacions Internacionals del Parlament de Cuba, Ramon Peix Ferro, ha declarat amb motiu d'aquest trist aniversari “És una vergonya, a més que no és un territori nord-americà, el converteixen en un camp de concentració on es violen els més elementals drets humans.” Aquest diputat també va recordar que la base de Guantànamo es troba en una porció de l'illa ocupada després de la intervenció nord-americana que a finals del segle XIX va arrabassar als mambises el triomf sobre el colonialisme espanyol.

“Els ianquis van escamotejar aquella victòria, ens van treure un territori que ens pertany i ara porten allí persones per la força sense respectar els seus drets, fins i tot hi ha denúncies d'innocents confinats, ha apuntat.”

Un total de 20 "combatents enemics il.legals"-categoria ideada per Washington per justificar un venjança sàdica que ja dura 10 anys- van arribar l'11 de gener de 2002 al centre de detencions assentat en l'extrem orient cubà, després de la “croada contra el terrorisme” proclamada per Estats Units, a arran dels sospitosos atemptats de l'11 de setembre de 2001.

Des de llavors, al voltant de 800 suposats integrants de la xarxa Al-Qaida o talibans, entre ells més d'una dotzena de nens, van ser traslladats en vols secrets a la presó de Guantánamo, on segons informacions del Pentàgon, 171 persones de 20 països romanen recloses.

Aquest limbe legal viola tota una sèrie de normes del Dret Internacional que permet que els presos siguen sotmesos a pràctiques que la Creu Roja en un informe qualifica de tortura, com pallisses, privació de son, exposició a temperatures extremes i pèssimes condicions de vida (i simulacions d'execució, ofegaments, i humiliancions constants), mitjançant les quals els soldats nord-americans obliguen als empresonats a realitzar falses confessions. No cal oblidar que el fet d'estar privat de llibertat de forma indefinida, sense acusació formal en la majoria dels casos, vulnera tots els principis jurídics internacioanls.

Organismes internacionals, activistes i defensors de drets humans exigeixen el tancament de la instal.lació, argumentant la pràctica de la tortura i la política d'extermini contra els reus, així com els procediments emprats per un govern reticent a considerar presoners de guerra les persones empresonades a Guantànamo.

Per saber-ne més:

Guantánamo, deu anys de llegat tòxic per als drets humans
No tot el que passa als EUA és notícia
Guantánamo, deu anys
Guantánamo, territori ocupat?
Deu anys amb l'ombra omnipresent de Guantanamo
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid