Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
DRETS HUMANS I LLIBERTATS
El Síndic de Greuges presenta l’Informe Anual de l’Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura
30/12/2011 Drets i Llibertats

El Síndic de Greuges-Defensor del les persones, Rafael Ribó va lliurar la setmana passada la presidenta del Parlament autonòmic, Núria de Gispert, l’Informe Anual de l’Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura corresponent a l’any 2011. El document recull 22 "recomanacions", entre elles, de col·locar més càmeres i sistemes de gravació a tots els centres i pavellons hospitalaris penitenciaris, imprimir el número d’identitat professional del funcionari o la funcionària de vigilància de presons i crear un cos de funcionaris amb formació específica en l’àmbit de la justícia juvenil.

Ribó va­ destacar motiu d'aquesta trobada que bona part d'aquestes comissaries no reuneixen les condicions adequades per preservar els drets dels detinguts. "Molts d'aquests centres no disposen dels espais adequats ni dels mitjans necessaris per acollir-hi detinguts amb totes les garanties i salvaguardes dels drets que els són reconeguts." Sobre la implantació de les càmeres que han de preservar la integritat dels detinguts el Síndic va manifestar que "Les mancances principals es troben a les zones d'escorcoll i a les cel·les d'aïllament" i que les imatges què s'obtinguin en cap cas haurien de servir per fer-ne difusió pública, sinó com a prova "per les autoritats competents", com pot ser un jutge o advocats en cas d'obrir-se un procés judicial.

Ribó va assenyalar també que cal solucionar "amb urgència" la situació d'aquest centre d'internament d'estrangers, perquè, malgrat que no ha pogut entrar ni ha rebut informació oficial per part de la Delegació del Govern a Catalunya, "està més que demostrat", segons el seu parer, que existeixen condicions que "segur" que permeten l'existència de maltractaments.
 
En aquest sentit va assenyalar que arran de les queixes rebudes sobre el tracte als interns, alguns dels quals van protagonitzar vagues de fam, i després de la mort d'un dels immigrants, es va dirigir al llavors Delegat del Govern, Joan Rangel, per demanar-li informació sobre la situació del centre de la Zona Franca. Rangel no només no li va autoritzar visitar el centre -ja que necessita un conveni amb el Defensor del Poble, que és el competent en aquesta matèria-, sinó que el va respondre amb el "silenci més absolut".
 
Ribó també va assenyalar que li consten "indicis", "queixes" i "suposicions" suficients per afirmar que està "més que demostrat" que al centre de la Zona Franca per a estrangers detinguts existeixen dèficits, com a l'àrea d'alimentació i sobretot per l'"amuntegament" dels interns.

Pel que fa a les visites realitzades pel Síndic, es va informar que aquest any han estat un total de 17, repartides entre centres penitenciaris (6 centres), comissaries de policia (8), centres de justícia juvenil (1), centres de protecció de menors (1) i centres de persones amb discapacitat(1). Les xifres indiquen que durant el primer any de posada en funcionament del Mecanisme de Prevenció de la Tortura a Catalunya hi ha hagut una diversificació dels centres visitats (cinc tipologies diferents de centres), però amb una incidència més alta pel que fa a les comissaries de policia i a les presons.

L’informe finalitza amb un seguit de conclusions i amb 22 recomanacions, de les quals s’ha considerat oportú destacar les següents:
Presons: Cal col·locar més càmeres i sistemes de gravació a tots els centres i pavellons hospitalaris penitenciaris, a excepció dels lavabos, despatxos mèdics, cel·les individuals, habitacions de comunicacions i despatxos per a entrevistes reservades amb advocats o altres professionals. En particular, a les cel·les destinades als "aïllaments" i les " immobilitzacions", i també a les habitacions o despatxos on actualment es practiquen els escorcolls que impliquen el despullament de la persona.

Presons: Cal imprimir el número d’identitat professional del funcionari o la funcionària de vigilància penitenciària en totes les peces que integren l’uniforme o bé fer un carnet com el que porten els professionals de tractament i l’equip de direcció penjat del coll.

Centres de justícia juvenil: S’ha de crear un cos de funcionaris amb formació específica en l’àmbit de la justícia juvenil i la responsabilitat penal dels menors, responsable de garantir la seguretat i assolir una convivència ordenada als centres.

Comissaries de les policies locals: Cal que s’acrediti el compliment dels articles 520.4 i 767 de la LECrim, que ordenen la immediata comunicació de la detenció al Col·legi d’Advocats, de manera que es garanteixi l’assistència lletrada del detingut des del primer moment en què es produeix la detenció i durant tot el temps en què transcorri la situació de privació de llibertat.

Ciutat de la justícia: El temps d’estada dels menors de protecció a l’àrea de detenció de la Ciutat de la Justícia ha de ser el mínim imprescindible, només per dur a terme la identificació i la formalització de les actuacions policials i judicials oportunes. Així mateix, cal garantir la completa separació respecte dels menors de reforma.

En compliment de l’article 74 de la Llei del Síndic, aquest és el segon informe monogràfic que es presenta sobre les actuacions efectuades com a Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d’altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants, durant l’any 2011.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
  9. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  10. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid