Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Nous casos de tortura al País Basc

 El diari diari Gara es fa ressò a la seva edició d'avui que els dos joves detinguts aquest diumenge sota la legislació antiterrorista han declarat haver estat torturats. Segons ha informat Askatasuna,  Luis Goñi i Xabier Sagardoi han estat torturats durant la seva captivitat en mans de la Guàrdia Civil, i asseguren que els van aplicar "la bossa", van ser amenaçats amb mètodes de terror psicològic i els van obligar a aprendre's de memòria una declaració en la qual s'inculpava a terceres persones. Els agents torturadors van obligar-los a variar la declaració apresa perquè no els quadrava en la "investigació".

29/08/2008 19:02 Internacional

Els joves detinguts han denunciat que van ser ofegats amb el mètode de “la bossa”, a la qual van ser sotmesos de manera "incessant"; per la qual cosa i fins i tot un d'ells hi va perdre el coneixement. Durant la detenció, els agents de l'institut militar els van mantenir amb els ulls embenats, excepte quan els visitava el metge forense.

Els dos joves van ser colpejats al cap i a altres llocs del cos amb gruixudes guies de telèfon i amb diaris enrotllats. També van ser obligats a fer flexions ajupint-se amb l’objectiu d’esgotar-los i humiliar-los.

 Els interrogatoris van ser molt llargs i els van obligar a aprendre's de memòria les declaracions per tal que les reproduissin després davant el jutge (concretament les declaracions inculpatòries relacionades amb un sabotatge amb data i hora), unes declaracions que a més no quadraven en la “investigació” posterior de la Guàrdia Civil, motiu pel qual els van obligar a reproduir nous canvis  en aquestes declaracions mentre eren detinguts, per tal de poder-los implicar.


Ambdós joves, detinguts diumenge passat a Barañain, van ser amenaçats amb aplicar-los elèctrodes.  Segons ha denunciat l’organisme antirepressiu Askatasuna, "A Luis li van mullar el cap i els colzes, i li van amenaçar amb aplicar-li elèctrodes. A Xabier li van posar cables en els braços i en el pit i li van assegurar que rebria descàrregues elèctriques". En aquest marc d’amenaces i terror psicològic, també els van van amenaçar que farien mal als seus familiars, o els feien creure que havien detingut a les seves companyes o que la mare dels detinguts es trobava a l’hospital. En aquest sentit, també els van fer creure que hi havia més gent detinguda, ja que sentien sorolls que han atribuït a la reproducció de sons amb la intenció de crear un ambient de terror.

Per saber-ne més:

Silenci, es tortura Publicat a Llibertat.cat

Noves denúncies de tortura: un jove basc ingressa a la UCI després de ser detingut Llibertat.cat

Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura Llibertat.cat

Periodistes apologotes de la tortura i posicionaments valents de denúncia Llibertat.cat

Segona mort a mans de la Guàrdia Civil en 3 dies al País Valencià Llibertat.cat

Mor a mans de la Guàrdia Civil un detingut a Borriana Llibertat.cat

Amnistia Internacional denuncia l'existència de la tortura a l'Estat

La CPT argumenta les 128 denúncies de tortura i qüestiona les dades d'Interior Llibertat.cat

Noves jornades contra la tortura a Barcelona Llibertat.cat

 

 


.

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid