x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Corrupció judicial
Garzón, també acusat de malversació de fons a l'Equador

Nous casos de corrupció esquitxen el magistrat estrella ara inhabilitat

19/03/2012 Internacional
Nombrosos advocats de la Federació d'Advocats de l'Equador han interposat una denúncia contra Baltasar Garzón per ser "còmplice de malversació de fons estatals". Com a resposta, el polèmic magistrat espanyol ha amenaçat els denunciants equatorians des de l'altra banda de l'Atlàntic.

La notícia sobre la denúncia col·lectiva de juristes equatorians contra Garzón ha estat minimitzada als mitjans de l'Estat espanyol, que en canvi han sobredimensionat i repetit (tots els mitjans han utilizat la mateixa expressió) la resposta del magistrat espanyol ara inhabilitat. Garzón i un poderós equip de premsa han intentat atenuar aquesta denúncia col·lectiva des de l'Equador reproduint l'expressió que el magistrat "troba infundada l'acusació."

El portaveu de la federació de juristes equatoriana, Pedro Javier Granja, va precisar que la demanda contra Garzón és perquè l'exjutge rebia 50.000 euros per assessorar el president de l'Equador, Rafael Correa, tot i que mai va realitzar aquestes tasques. En declaracions a la premsa equatoriana, Granja va assegurar que "des que se'l va nomenar com a assessor per a dur endavant la reforma judicial (a l'octubre de 2011) el magistrat només va estar tres vegades a l'Equador", aclarint que "dues d'aquestes vegades en cap de setmana.”.

A més del presumpte delicte de malversació, la Federació acusa Garzón d'haver prestat la seva fama a una reforma electoral que, entre altres coses, limita les tasques dels periodistes a les eleccions presidencials, busca restringir la llibertat de premsa i controlar la designació de funcionaris en el poder judicial.

La Federació d'Advocats de l'Equador sosté que Garzón seria el "valedor passiu d'una reforma que ha estat rebutjada" a l'Estat espanyol.

Aquesta entitat va declarar l'exmagistrat 'persona no grata' i va anunciar que en la propera visita a Equador hi haurà manifestacions en contra del jutge espanyol i els advocats tenen previst declarar una vaga durant el temps que duri aquesta visita.

Segons va assenyalar el portaveu equatorià Granja, el president Correa va contractar un "assessor subrrogant" per substituir Garzón. D'acord amb Granja, "es tracta d'un delicte, ja que se'ls paga a dues persones perquè compleixin la mateixa funció i el pagament es fa amb els diners dels contribuents".

Garzón també està assenyalat a Colòmbia. El procurador general del país llatinoamericà, Alejandro Ordóñez, va assegurar que és inconvenient que, havent estat inhabilitat pel Suprem espanyol, l'exmagistrat exerceixi com a assessor de l'Organització d'Estats Americans en el procés en què es troba immers per aconseguir la desmobilització dels grups paramilitars d'aquest país. En declaracions a Radio Caracol, el procurador Ordóñez va assegurar: "Garzón és un delinqüent, prevaricador, que ha victimitzat ciutadans espanyols vulnerant drets fonamentals com el dret a la intimitat."
Valora
Rànquings
  1. Què hauria passat si...?
  2. L'espanyolització de la Generalitat avança ràpidament amb l'article 155
  3. María Dolores de Cospedal fa el ridícul caient en una broma de l'agència de notícies russa Sputnik
  4. El "periodista" del diari El Español: Burro al m²...
  5. Estrena simultània del vídeo "Orgull d'Escola Pública" a 33 Escoles Públiques d'Infantil i Primària de Badalona
  6. Una dona denuncia un guarda de seguretat que ahir la va ferir al cap amb la porra a l’estació de l’AVE de Girona
  7. Pintades contra la presència de Soraya Sáenz de Santamaría a S’Agaró
  8. La CUP-CC de la demarcació de Tarragona presenta la seva llista electoral
  9. Comença a Vic l'acció "Un poble empresonat" de tancar-se voluntàriament per torns en una presó
  10. La militància de la CUP-CC ratifica la llista proposada pel Secretariat Nacional
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2017 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid