Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ministeri d'Interior
Diagnòstic de la primavera valenciana: "Elements radicals extraordinàriament violents"

"De l'expedient informatiu obert es dedueix que no hi ha elements per incoar un expedient sancionador a cap agent" és la conclusió del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz

16/03/2012 Drets i Llibertats
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha respost la primavera valenciana amb un informe únicament basat en la versió policial en què lloa les forces de l'Estat i anuncia que no s'expedientarà cap agent.

El total de detinguts va ser d'1 el dia 15 de febrer, 10 el 16, 6 el 17, 26 el 20 i 1 el 21. Segons Fernández Díaz, 350 persones van ser identificades i hi va haver 60 ferits, 21 dels quals agents i sis menors d'edat que presentaven dolor abdominal, erosió al dit índex, hematoma a la cuixa i contusions, segons la seva versió.

El ministre es contradiu així amb les declaracions que va fer el 21 de febrer on reconeixia que hi havia hagut "algún excés i alguna actuació desafortunada" en les càrregues contra estudiants. Un informe que també sorprèn per les més de 20.000 queixes rebudes pel síndic de greuges valencià.

Us oferim els fragments més destacats de l'informe de 27 pàgines [pdf] llegit per Fernández Díaz aquest dijous a la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats:

"Fets puntuals"
  • "Els esdeveniments dels que avui donaré compte constitueixen fets puntuals, ja finalitzats, sobre els quals es pot oferir informació exhaustiva però que no són reveladors de cap fenomen persistent en el temps ni simptomàtics de cap problemàtica de més abast".
"Els cossos de seguretat fan una tasca encomiable"
  • "Les forces i cossos de Seguretat de l'Estat fan una tasca encomiable per a la protecció dels drets dels ciutadans. La seva missió no és altra que garantir el compliment de la Llei amb l'objectiu únic de salvaguardar els drets i llibertats individuals, tasca que duen a terme de forma exemplar i que requereix d'un alt nivell de professionalitat. Aquesta exigència de professionalitat es reforça quan cal fer front a concentracions irregulars en què elements radicals es condueixen de forma extraordinàriament violenta contra els membres del cos Nacional de la Policia.
"L'actuació va ser adequada i proporcionada"
  • El relat de fets que exposaré immediatament és una síntesi del expedient informatiu realitzat amb exhaustivitat per la Subdelegació del Govern a València, en compliment de l'ordre cursada per la Delegada del Govern. Puc dir-los també que en aquest expedient es conclou que no existeixen elements per instruir diligències contra cap funcionari de policia. La actuació de les FCSE va ser, per tant, adequada i proporcionada i de la mateixa no s'ha deduït la incoació d'expedient disciplinari algun.
  • El dret de reunió és un valor essencial consagrat en l'article 21 de la nostra Constitució. No obstant això, no es tracta d'un dret absolut i il·limitat.
"La majoria de concentracions no complien el requisit legal"
  • Senyories, la necessitat de protegir altres drets i béns determina l'exigència de comunicar tota reunió que se celebri en llocs de trànsit públic, ja sigui de forma estàtica o ambulatòria. Dit això Senyories, els informo que la major part de les concentracions que van tenir lloc en la segona quinzena de febrer a la ciutat de València, NO complia amb l'expressat requisit legal.
  • Si el primer acte de protesta ha estat comunicat, els membres de les Forces i cossos de seguretat de l'Estat hagin disposat que fa hagués estat necessari perquè els estudiants valencians de l'Institut de Educació Secundària Lluís Vives hagin exercit el seu dret amb normalitat. En definitiva, si així hagués estat, cap dels aldarulls que amb posterioritat es van produir, hauria tingut lloc.
"El meu més sincer suport a les nostres forces i cossos de seguretat"
  • Finalitzo traslladant el meu més sincer suport a les nostres forces i cossos de Seguretat. Senyories, els membres del Cos Nacional de Policia són un exemple de professionalitat; defensors de la nostra llibertat i guardians de la nostra seguretat, la seva missió és protegir-nos d'aquells que pretenen violentar la nostra Democràcia, comprometre el nostre model de convivència i usurpar drets aliens. Són servidors públics exemplars que en ocasions no dubten a arriscar i perdre les seves vides per complir amb el seu deure.
  • He portat a la Comissió un vídeo amb algunes imatges que mostren la violència verbal dels manifestants contra els funcionaris de les Unitats de Intervenció policial: insults, vexacions, provocacions, etc., Moltes de les quals entren de ple en el terreny delictiu. Sense ànim de ser excessivament explícit, per no fer concessions a la grolleria que vostès no mereixen, els enumero també algunes de les frases amb les que van ser increpats els policies.
"No hi ha elements per incoar un expedient sancionadar a cap agent"
  • De l'expedient informatiu obert es dedueix que no hi ha elements per incoar un expedient sancionador a cap agent del Cos Nacional de Policia. Per tot això, com a Ministre de l'Interior, però també com a ciutadà, no només em sento orgullós d'ells, sinó que a més he de i vull reconèixer públicament davant aquesta Comissió la tasca dels membres del cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil.
Valora
Vídeos
Repressió policial a València
la Policia Nacional agredeix els estudiants a València
Càrrega policial d'alumnes de l'IES Lluís Vives de València
Càrrega policial d'alumnes de l'IES Lluís Vives de València. Ensenyament públic i de qualitat
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid