x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Reforma laboral
El País Basc farà vaga general el 29 de març

La majoria sindicat basca ha formalitzat avui la convocatòria de vaga general · CCOO i UGT, allà minoritaris, eviten convocar-la aquí

17/02/2012 Laboral
El País Basc sí que farà vaga general en resposta a la reforma laboral. De moment, és l'únic indret de l'Estat que ha convocat una aturada a tots els nivells. Al contrari que als Països Catalans, i a la resta de l'Estat, con CCOO i UGT són els sindicats majoritaris, allà ELA, LAB, ESK, STEE-EILAS, EHNE i Hiru han convocat una vaga general en defensa dels drets socials i laborals el 29 de març. Serà la quarta protesta d'aquest tipus des de l'inici de la crisi capitalista i la retallada de drets laborals.

Els representants de la majoria sindical basca han formalitzat aquest divendres al matí a la seu del Govern de Lakua de Bilbo i al Departament de Treball d'Iruñea el tràmit de la convocatòria de vaga general per al 29 de març. El motiu de la mateixa serà la denúncia de la reforma laboral i de negociació col·lectiva que va aprovar el govern espanyol.

La quarta vaga general

El País Basc gaudeix d'un bon historial de vagues generals. El maig de 2009, les centrals sindicals que conformen la majoria sindical basca van convocar la primera vaga general amb l'objectiu d'obligar els governs a modificar els plantejaments que estaven portant a terme. Llavors ja advertien que si no es combatia la crisi d'arrel les mesures que es prendrien "comportarien retallades", com ha acabat passant.

La segona vaga general va ser el 29 de juny de 2010, i en aquest cas CCOO d'Euskadi també es va mobilitzar. La següent va ser la convodada per CCOO i UGT el 29 de setembre arreu de l'Estat, també als Països Catalans, l'única que hi ha hagut a casa nostra en aquest episodi. Era una protesta en contra de la reforma laboral que va emprendre el govern espanyol de José Luis Rodríguez Zapatero.

La quarta vaga general al País Basc es va celebrar el 27 de gener de 2011 en contra de la reforma de les pensions.

Als Països Catalans, on la majoria sindical l'ostenten CCOO i UGT, l'única mobilització que s'ha convocat arran de l'entrada en vigor de la reforma laboral ha estat una manifestació aquest diumenge.

La clau: un sindicat nacional i de classe

El febrer del 2011, Igor Urrutikoetxea, membre de la direcció de LAB, revelava a Llibertat.cat quines eren les claus per aconseguir respondre favorablement a les necessitats de la classe treballadora. "L'ideal seria crear un únic sindicat nacional i de classe als Països Catalans", va dir, i va insistir que "és important que les nacions sense estat tinguem sindicats que afrontin els problemes no només econòmics i socials sinó culturals i polítics, i que això es faci des de la major unitat possible".

LAB, el segon sindicat més important d'Euskal Herria, va ser el promotor de la vaga general del 27 de gener de l'any passat. Segons Urrutikoetxea, el projecte de LAB és "el de sumar la lluita per l'alliberament nacional amb la lluita per l'alliberament social, i per això com a bascos no ens veurem mai identificats amb un sindicat que tingui un marc estatal".

Marc basc de relacions laborals

Els representants de LAB han reclamat aquest divendres la necessitat de construir el marc basc de relacions laborals perquè "la classe treballadora no té futur dins l'Estat espanyol. Tenim un sistema productiu diferent, salaris diferents, condicions laborals diferents, però ens volen equiparar al model fracassat espanyol ".
Valora
Rànquings
  1. Què hauria passat si...?
  2. L'espanyolització de la Generalitat avança ràpidament amb l'article 155
  3. María Dolores de Cospedal fa el ridícul caient en una broma de l'agència de notícies russa Sputnik
  4. El "periodista" del diari El Español: Burro al m²...
  5. Estrena simultània del vídeo "Orgull d'Escola Pública" a 33 Escoles Públiques d'Infantil i Primària de Badalona
  6. Una dona denuncia un guarda de seguretat que ahir la va ferir al cap amb la porra a l’estació de l’AVE de Girona
  7. Pintades contra la presència de Soraya Sáenz de Santamaría a S’Agaró
  8. La CUP-CC de la demarcació de Tarragona presenta la seva llista electoral
  9. Comença a Vic l'acció "Un poble empresonat" de tancar-se voluntàriament per torns en una presó
  10. La militància de la CUP-CC ratifica la llista proposada pel Secretariat Nacional
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
(cc) 2006 - 2017 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid