Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Municipis antimonàrquics
La CUP demana la retirada de la medalla d’or de Figueres al rei Juan Carlos I

El ple decidirà si es declara la ciutat moralment exclosa del domini de la monarquia espanyola

31/01/2012 Política
La CUP demanarà a l'Ajuntament de Figueres, governat per CiU, que retiri la medalla d'or de la ciutat al rei Juan Carlos I i la capital de l'Alt Empordà trenqui per tant tots els lligams amb la monarquia espanyola.

La moció argumenta que "Juan Carlos I fou proclamat rei d’Espanya succeint el dictador Francisco Franco com a cap de l’Estat espanyol, jurant lleialtat als principis fonamentals del Movimiento Nacional i explicitant legitimitat a la insurrecció colpista i mostrant-se contrari a la legítima democràcia republicana".

Igualment, la formació independentista denuncia que "es tracta d’una institució desfasada i anacrònica" i en aquest sentit remarca que el cap de l’Estat espanyol és un militar, ja que correspon al rei el comandament suprem de les Forces Armades; que la seva figura és inviolable i no està subjecte a responsabilitat i que el seu càrrec és hereditari i vitalici i, per tant, no està subjecte a les normes de la democràcia ni a la sobirania popular.

A banda, assenyala que "el càrrec de rei contravé les lleis d’igualtat", atès que només pot ser reemplaçat per un descendent home, i subratlla que no es pot efectuar cap control sobre els diners que lliuren els ciutadans a la monarquia mitjançant els Pressuposts Generals de l’Estat.

El ple on es votarà la moció de la CUP, que se celebrarà aquest divendres, decidirà també si es declara la ciutat de Figueres moralment exclosa del domini de la monarquia espanyola, seguint l'estela que es va iniciar a Viladamat i que la CUP ha estès. A més, la moció demana que el ple també expressi la voluntat d’excloure els símbols monàrquics de les institucions municipals i de "viure en uns Països Catalans plenament lliures i democràtics, on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre ciutadans".
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid