Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament nacional
Vic decidirà dilluns si demana l'abolició de la monarquia espanyola

Després de Viladamat, que ja va demanar l'abdicació del rei espanyol, la CUP també ha presentat la moció a Vic

03/01/2012 Política
Vic segueix els passos de Viladamat i debatrà demanar la desaparició de la monarquia espanyola. Serà dilluns que ve 9 de gener també a proposta del grup municipal de la CUP. A Viladamat, on la CUP té majoria absoluta, l'equip de govern va impulsar la proposta, que va ser aprovada per unanimitat.

La moció que la CUP defensarà al ple municipal vigatà demana que es declari la ciutat de Vic "moralment exclosa del domini de la monarquia espanyola" i que s'expressi la voluntat de viure en uns Països Catalans "plenament lliures i democràtics, on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre persones".

Si s'aprova, el ple sol·licitarà al Parlament de Catalunya que iniciï els tràmits necessaris per presentar una proposició de llei al Congrés espanyol de reforma de la constitució espanyola "que contempli l’abolició de la monarquia i permeti la secessió de la nació catalana i de qualsevol altre nació de l’estat espanyol". De no ser així, instarà la cambra "a preparar la convocatòria d'un referèndum d'independència per al territori on té competències essent aquesta l'única forma que asseguri la plena sobirania del poble català".

La CUP remarca que Juan Carlos I de Borbón va ser proclamat Rei d’Espanya el 22 de novembre de 1975 "succeint el dictador Franco com a Cap de l’Estat i acceptant formalment l’herència de la dictadura franquista", de manera que considera que "la pervivència de la monarquia espanyola és una imposició antidemocràtica" perquè "la persona del Rei és inviolable i no està subjecte a responsabilitat", a més de ser el del monarca un càrrec "hereditari i vitalici i, per tant, no és accessible a la ciutadania ni sotmès a la sobirania popular".

El text de la moció assenyala que els Països Catalans "viuen sotmesos des de fa 300 anys a l’ocupació de la monarquia espanyola borbònica" i adverteix que Vic és un municipi integrat per persones "que creuen en la democràcia i on la sobirania popular i la igualtat entre les persones constitueixen dos fonaments democràtics bàsics".

A més, també recorda que la capital d'Osona ja va expressar la seva voluntat de crear un estat català lliure i sobirà en la consulta popular del 13 de desembre de 2009 i que el consistori va aprovar una moció declarant l’Ajuntament de Vic moralment exclòs de la Constitució Espanyola el 7 de juliol de 2010 i també va aprovar iniciar les actuacions per constituir l’Associació de Municipis per la Independència, el 12 de setembre de 2011, esdevenint "un dels municipis referents independentistes per excel·lència".
Valora
Rànquings
  1. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  2. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  3. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  4. La CACG es nega a canviar l'itinerari de la protesta antimonàrquica del proper dimecres
  5. Mobilització a Barcelona i Girona contra la turistificació
  6. Fa 6 anys de la mort d'Eva Serra i Puig, lluitadora independentista i historiadora
  7. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  8. La nació catalana, singularitat històrica
  9. “Cal protestar fins i tot quan no serveix de res” (Manuel de Pedrolo)
  10. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid