Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cas dels vestits
Camps i Costa , declarats innocents pel jurat popular

L'oposició valenciana recorda que Camps "ha situat el País Valencià al centre de la vergonya política i en l'epicentre del mapa estatal de la corrupció"

25/01/2012 Res-pública
L'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps i l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa han estat declarats innocents aquest dimecres al vespre del delicte de suborn passiu.

El jurat popular del cas dels vestits, que ha estat deliberant durant 51 hores, ha considerat no provat que Camps ha rebut regals per part dels membres de la trama Gürtel. De la seva banda, també ha considerat que no té prou elements de judici per considerar provat que Ricardo Costa ha rebut regals, de manera que també ha estat declarat no culpable.

El veredicte ha arribat de la mà d'un jurat dividit, ja que ha comptat amb 5 vots a favor i 4 en contra, tal com ha exposat públicament el portaveu del jurat a la sala. El portaveu no ha pogut acabar de llegir el veredicte de Camps, ja que ha estat interromput per crits d'eufòria i aplaudiments dels seguidors de Camps i el jutge ha hagut de desallotjar la sala.

Alegria al PP

Havien passat escassos minuts després de saber-se la no culpabilitat de Camps i Costa quan ha reaccionat el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra. En un comunicat en castellà, el president ha mostrat la seva satisfacció per la no culpabilitat de Camps i Costa i ha afirmat que el govern valencià "confiava plenament" en l'absolució. Per Fabra, el veredicte representa "un alliberament personal per Camps i Costa i la fi d'un malson que ha malmès greument la imatge de la política de la Comunitat Valenciana i les seves institucions".

De la seva banda, el secretari general del PP del País Valencià, Antonio Clemente, s'ha mostrat satisfet "perquè la justícia ha reconegut que sempre han dit la veritat, que eren innocents". En un comunicat, Clemente ha assegurat que ha quedat "demostrat que el procés judicial que s'ha viscut durant els últims anys respon a motivacions polítiques", i en aquest sentit considera que "hem assistit a un llargmetratge de persecució política". "Un judici que ha resultat desproporcionat en tots els sentits", ha etzibat.

Segons Clemente, aquest dimecres "ha conclòs un llarg procés judicial i ara arriba el moment que demanin perdó qui no hagi respectat la presumpció d'innocència". En aquest sentit, s'ha felicitat perquè "no han aconseguit guanyar als tribunals els que no van guanyar a les urnes" i ha recalcat que "han estat quasi tres anys de mentides i de muntatges que han acabat tal i com van començar: en no res". "Només espero que amb aquesta sentència es posi fi per sempre a la persecució política que han patit Francisco Camps i Ricardo Costa", ha conclòs.

Dubtes a l'oposició

L'oposició ha rebut amb dubtes i crítiques el veredicte. La coordinadora d’EUPV i síndica a les Corts Valencianes, Marga Sanz, ha assegurat que la declaració de no culpabilitat de Francisco Camps i Ricardo Costa "no pot confondre la responsabilitat penal amb la política" i en aquest sentit ha assenyalat que "Camps està inhabilitat políticament des de fa molt de temps, no sols pels casos de corrupció pels quals s’ha vist esguitat, sinó també per la desastrosa gestió que ha conduït a la ruïna al País Valencià". Per això, ha dit, "seguirem demanant la seua dimissió com a càrrec públic una i mil vegades”.

La dirigent d’esquerres ha remarcat que el veredicte “ve després d’un judici en el què s’han conegut més detalls de la xarxa de favors corrupta en favor d'una camarilla de personatges que es lucraven i que presumptament finançaven el PP". Per Sanz, "aquest és el fons de la qüestió al marge que la justícia absolga Camps i Costa d'un delicte de suborn impropi". "Que la seua conducta no siga punible penalment no vol dir que no siga menyspreable políticament i èticament”, ha manifestat.

Tot plegat porta Sanz a mostrar la seva preocupació perquè "el model implantat de la corrupció es veja considerat com a normal entre la ciutadania". "Considerem que qualsevol persona implicada o imputada en un cas de corrupció ha d’estar apartada dels càrrecs públics, i Camps i Costa han de ser els primers”, ha etzibat.

De la seva banda, el portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que amb tot el procés judicial "ha quedat àmpliament demostrada l'estreta relació de l'expresident i la seua gent de confiança amb els caps de la trama Gürtel i aquesta relació és la que ha situat el País Valencià al centre de la vergonya política i en l'epicentre del mapa estatal de la corrupció". En aquest sentit, tot i la declaració d'inculpabilitat "les proves pericials donen motius de sobres per condemnar a Camps en un tribunal professional", ha assegurat Morera.

Segons Morera, el que ha quedat provat amb les escoltes telefòniques i la documentació mostrada en el judici i recollida en el sumari "és que Camps va obrir la porta a una banda mafiosa per fer negoci i lucrar-se a costa dels diners públics de les valencianes i els valencians, i això és molt lamentable". Morera creu que la causa dels vestits "és només la punta de l'iceberg" i remarca que si bé el jurat popular no l'ha declarat culpable "sí que està reconeixent la culpabilitat de Camps com a mal president i mal gestor són dels usuaris d'una malmesa sanitat o els alumnes que van amb manta a classe". "Tot això és fruit del malbaratament compulsiu que va fomentar Camps i el seu equip de consellers en les legislatures passades", ha manifestat.

I en nom del PSPV, el vicepresident de la mesa de les Corts Valencianes i diputat socialista, Ángel Luna, considera que "Camps és un home políticament acabat" i avisa que "encara falta per substanciar el procés més important, que és el del presumpte finançament irregular del PP i els contractes amb la trama Gürtel, que es tramita també davant del TSJV". Luna també ha destacat la tasca del PSPV, que ha definit com "una batalla contra vent i marea que no ha estat inútil". "Hem hagut de suportar molts atacs, però hem aconseguit treure de la circulació un president que no era digne de ser president", ha asseverat.

Sobre el futur polític de Camps, Luna ha dit que no creu que "ningú dins del seu partit pensi rehabilitar algú que està desacreditat" i ha denunciat que "els impagaments de la Generalitat en aquests moments són tan escandalosos que fins i tot el propi president Fabra ha dit que li fa vergonya". Per tot plegat, Luna creu que el PP "té un problema"
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid