Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
2004 El Tribunal Europeu dels Drets Humans condemna l'Estat espanyol

2004 El Tribunal Europeu dels Drets Humans condemna l'Estat espanyol per les tortures contra els independentistes detinguts durant l'Operació Garzón el 1992

02/11/2004 Tal dia com avui

El 2 de novembre de 2004 el Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) feia publica la sentència del cas presentat per disset detinguts durant l'operació policial, coneguda com operació Garzón, el 1992.

El TEDH va admetre la querella que va condemnar per segon cop l'Estat Espanyol acusat d'amparar i practicar la tortura contra els detinguts. La condemna va resoldre que l'Estat era culpable de no investigar i ocultar les denúncies de tortures fetes pels independentistes.

L'organisme judicial europeu obligava en aquesta data a l'Estat espanyol a indemnitzar a cada denunciant amb 8000 euros i a pagar els costos generats per el procés legal.

Els fets es remuntaven a finals de juny i principis de juliol de 1992, quan una vora de 50 independentistes van ser detinguts per ordre del titular del jutjat central d'instrucció núm.5, Baltasar Garzón, per presumpta pertinença al grup clandestí Terra Lliure.

La majoria dels detinguts van ser objecte de tortures a la seu de la Guàrdia Civil a Barcelona i a la Direcció General de la Guàrdia Civil a Madrid en els llargs períodes d'incomunicació sota la llei antiterroristes. Les pràctiques concretes de tortures denunciades van sre la "bossa", la "banyera", descàrregues d'elèctrodes, cops amb objectes que no deixaven marca i sobretot una constant tortura psicològica a base de coaccions i amenaces als detinguts i als seus familiars.

 

 

 

 

Per saber-ne més:

www.proutortura.net
 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid