Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Presentació de l'informe anual sobre la tortura a l'Estat espanyol

El proper dijous 12 de juny a les 17:30 es presentarà al Centre Pati Llimona de Barcelona el darrer l'informe sobre la tortura a l'estat espanyol, corresponent a l'any 2007. El passat 31 de maig la Coordinadora per la Prevenció de la Tortura (d'àmbit estatal, i que engloba col.lectius com Alerta Solidària i Memòria contra la Tortura) ja va presentar aquest informe a Madrid en una roda de premsa. L'informe recull dades preocupants, com l'augment de casos de maltractament i tortures que no es denuncien per por a represàlies i xantatges.

08/06/2008 19:41 Política

En aquest informe es recullen els 319 casos coneguts en l'any 2007, que van afectar a 689 persones, així com 271 casos d'anys anteriors van afectar a 393 persones.

En l'informe no s'han tingut en compte tots aquells casos denunciats de tortures i/o maltractaments o tractes degradants dels quals es van tenir coneixement durant el 2007, ja que s'ha exclòs les denúncies de 341 persones per diversos motius: algunes per petició expressa dels agredits; unes altres perquè la informació rebuda era insuficient o no estava suficientment contrastada, etc. També ha de tenir-se en compte que molts casos de tortura i/o agressions per part de les FSE´s o funcionaris de presons no es denuncien, ni davant els tribunals de justícia ni davant cap altra instància, pública o privada.

L’informe constata que aquesta situació de no denunciar les agressions sofertes, que fins a ara era habitual en migrants sense documents i en persones preses, està creixent en les persones que són agredides després de participar en mobilitzacions socials. També en aquests casos, per temor a veure's involucrats en contradenúncies per part dels agents de policia i per desconfiança cap als òrgans encarregats d'investigar les agressions. Per tot això, els organismes que l'han elaborat insisteixen que aquest informe no recull la totalitat de les denúncies per tortura i/o  maltractaments ocorreguts en 2007, sinó només aquelles que, complint els requisits abans indicats, han arribat al coneixement dels organisme que vetllen pels drets humans. Així i tot, asseguren que les dades que es presenten augmentaran amb el pas del temps. Així, per exemple, el nombre de denúncies per tortura i/o maltractaments ocorreguts en l'any 2004 de les quals van tenir coneixement, han augmentat de les 755, que s'incloïen en l'informe publicat en 2005, a les 917 denúncies que coneixem al dia d'avui.

Per saber-ne més:

Un relator de l'ONU demana a l'Estat espanyol que aclareixi la seva definició de terrorisme Llibertat.cat

El Parlament d'Euskadi acusa el Govern espanyol 'd'emparar' la tortura CIEMEN

Presentació del Protocol d'Istanbul contra la tortura. Llibertat.cat

www.proutortura.net

Silenci, es tortura Publicat a Llibertat.cat

Gara difon les fotografies de les lesions a Igor Portu provocades per la tortura Llibertat.cat

Periodistes apologotes de la tortura i posicionaments valents de denúncia Llibertat.cat

Segona mort a mans de la Guàrdia Civil en 3 dies al País Valencià Llibertat.cat

Mor a mans de la Guàrdia Civil un detingut a Borriana Llibertat.cat

Amnistia Internacional denuncia l'existència de la tortura a l'Estat Llibertat.cat

La CPT argumenta les 128 denúncies de tortura i qüestiona les dades d'Interior Llibertat.cat

Noves jornades contra la tortura a Barcelona Llibertat.cat

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid