Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les principals entitats de defensa dels drets humans condemnen la política de Felip Puig

Una dotzena d'entitats de defensa dels drets humans i contra la repressió i la tortura han signat un manifest conjunt en el qual mostren la seva "profunda preocupació" per la derogació del Codi Ètic que el conseller d'Interior va tramitar dimarts passat i per la possible revisió de la instal·lació de càmeres a les comissaries.

El manifest, impulsat per la Coordinadora Catalana per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura i que compta amb l'adhesió d'entitats i organitzacions com Alerta Solidària, remarquen que les càmeres han fet baixar el nombre de denúncies per tortura.

27/01/2011 16:31 Drets i Llibertats
 Les associacions denunciants demanen "que es mantinguin i s'aprofundeixin les decisions que en el seu dia es van acordar en matèria de prevenció de la tortura i els maltractaments" ja que el seu desmantellament "posaria de manifest el notable retrocés d'una política que ha de ser respectuosa amb els drets fonamentals de les persones".

Segons les entitats, les dues mesures anunciades per Puig "afecten directament l'àmbit de la política de prevenció de la violència institucional i de la prohibició de la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants". Sobre el Codi Ètic, tot i assenyalar que era "insuficient i no tenia força jurídica vinculant ni sancionadora", la mesura "constituïa un cert pas en la lluita per prevenir abusos policials i altres formes similars de violència institucional". En aquest sentit, asseveren que "no s'entén que un text no vinculant orientat a millorar el tractament que reben dels ciutadans i ciutadans per part de les forces policials i que està en línia amb les recomanacions del Consell d'Europa i d'altres instàncies internacionals es pot interpretar com un greuge o un senyal de desconfiança cap a la Policia de Catalunya".

Les càmeres han fet reduir les denúncies per tortura

D'altra banda, en referència a la possibilitat que es reorienti la instal·lació de càmeres d'enregistrament que s'havien posat en algunes comissaries de policia, el manifest assenyala que aquesta mesura "es va començar a aplicar l'any 2007 en compliment de nombroses i reiterades recomanacions internacionals adreçades a l'estat espanyol". El Comitè contra la Tortura de l'ONU, diversos relators de l'ONU contra la tortura, el Comissari Europeu de Drets Humans, entre altres organismes internacionals, han instat l'Estat a prendre mesures per eradicar la tortura, sostenen les entitats, que remarquen que d'ençà de la instal·lació de càmeres les denúncies per tortura s'han reduït notablement.

Les associacions que signen el manifest són l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), Associació Memòria contra la Tortura (AMCT), Alerta Solidària, Rescat, Acció dels Cristians per a l'Abolició de la Tortura (ACAT), l'Associació EXIL, la Coordinadora Contra la Marginació de Cornellà, l'Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Justícia i Pau i l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB.

Per saber-ne més:

L'Associació Catalana d’Expresos Polítics exigeix l'anul·lació de les sentències emeses pel TOP 

La CPT argumenta les 128 denúncies de tortura i qüestiona les dades d'Interior 

Amnistia Internacional demana a l'estat espanyol que suprimeixi el règim d'incomunicació 

Un article a El Punt recorda la vinculació de Garzón amb la tortura

Contra la tortura!  

L'escrit de 18 indepedentistes recorda a l'Avui la vinculació de Garzón i la tortura

Defensors dels drets humans recorden el currículum del terror de Baltasar Garzón

Silenci, es tortura

Amnistia Internacional denuncia l'existència de la tortura a l'Estat 

Segona mort a mans de la Guàrdia Civil en 3 dies al País Valencià

Mor a mans de la Guàrdia Civil un detingut a Borriana

La tortura: investigació i prevenció, no qüestió de fe 

 

 

Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid