Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Síndic de Greuges haurà de vetllar per impedir la tortura

 Avui el Parlament de la Comunitat Autònoma de Catalunya ha aprovat el Projecte de llei del Síndic de Greuges, càrrec que ocupa actualmet Rafael Ribó. Entre les mesures que recull aquesta nova legislació per a la figura del Síndic de Greuges, com el fet de gestionar queixes de ciutadans i cituadanes catalans pel funcionament de serveis públics o d'interès general com els de telefonia, llum, gas o aigua, també s'ha incorporat la competència de les funcions de prevenció de la tortura mitjançant un equip de treball i amb l’assessorament d’un Consell de prevenció de la tortura. En paraules del representant del govern que anunciat aquesta nova competència “el Síndic de Greuges es converteix en l’instrument nacional de prevenció de la tortura”. L'interrogant que s'ha plantejat entre alguns col.lectius que lluiten pels drets humans és si aquestes competències es faran efectives en l'àmbit de cossos de seguretat de l'Estat, com la Guàrdia Civil, l'exèrcit o la Policia Nacional, que durant anys han comptat amb una cobertura jurídica i política que afavoria l'ús de la tortura a casernes i comissaries.

04/11/2008 23:40 Política

D'altra banda, el Govern de la Generalitat de la CAC també podrà exercir totalment les competències de seguretat privada que li han estat atorgades a  a través l’article 163 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Aquestes atribucions inclouran l’autorització, la inspecció, el control i la sanció de les activitats de seguretat privada que es realitzin al país, així com l’autorització dels centres de formació del personal de seguretat privada i la coordinació dels serveis de seguretat i investigació privades amb la policia de la Generalitat i les policies locals de Catalunya. A partir de la reforma d'aquest marc normatiu la Generalitat també haurà de fer-se responsable tant de la formació dels cossos de seguretat privats com del fet que aquests no cometin abusos i violacions dels drets i llibertats dels ciutadans i ciutadanes.

 També en matèria de seguretat, el Govern ha aprovat avui un decret que estableix que tots els Mossos d’Esquadra hauran de portar el número identificatiu a un lloc visible de l’uniforme. Aquesta mesura, tal i com s'ha anunciat, pretén facilitar a la ciutadania la identificació dels agents d'aquest cos armat en qualsevol moment. Aquest decret, però, no especifica si els grups de policies autonòmics que habitualment persegueixen de manera secreta les expressions polítiques contràries al règim hauran d'anar correctament identificats, o si bé com fins ara realitzaran aquestes tasques de persecució i intimidació sense identificar-s'hi. En aquest sentit, aquesta mesura no aporta cap règim normatiu que posi fre a les activitats de la coneguda com "policia secreta" o "policia política", que habitualment persegueixen manifestacions o militants independentistes de forma al.legal.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid