Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Assemblea per la Independència
Commemoració dels 40 anys de l'Assemblea de Catalunya a Vic

Més d'un miler persones van visitar ahir l'exposició "De l'Assemblea de Catalunya a l'Assemblea Nacional Catalana" a la plaça major de Vic

27/11/2011 Política
Osona per la Independència ha organitzar l'exposició en el marc dels actes de commemoració dels 40è aniversari de l'Assemblea de Catalunya. La mostra fotogràfica gira al voltant de cinc eixos temàtics:  L’Assemblea de Catalunya, l’Assemblea de Catalunya a Osona, l’independentisme català, l’Assemblea Nacional Catalana i l'Assemblea territorial Osona per la Independència. Avui encara romandrà oberta al públic tot el dia

L’exposició inclou també la videoprojecció "De l'Assemblea de Catalunya a l'Assemblea Nacional Catalana", que conté un diàleg entre sis antics membres osonencs de l’Assemblea de Catalunya sobre aquests cinc mateixos temes. A la mostra es pot adquirir el Calendari de la Independència. Consisteix en un calendari amb fotografies d’actes reivindicatius que comença l'1 de gener de 2012 i s'acaba l’11 de setembre de 2014, data en què es compliran 300 anys de l’11 de setembre de 1714. Es tracta que la gent pugui fer un compte enrere fins a aquesta data en què estem segurs que ja haurem assolit la independència.

L’equip coordinador d’Osona per la Independència ha fet una crida a les persones que van formar part o que van intervenir d'alguna manera en l'Assemblea de Catalunya a Osona perquè coincideixin el diumenge 27 a les 12 del migdia a l'exposició per fer-hi una visita conjunta. També ha fet extensiva aquesta crida a tots els que formen part del Consell Assessor d'Osona per la Independència.

Una mica d'història

El 7 de novembre de 1971, ara ha fet 40 anys, es constituïa oficialment, tot i que de forma clandestina, l’Assemblea de Catalunya. L’acte de constitució pròpiament dit es feia a l’església de Sant Agustí Nou de Barcelona. Osona de seguida va prendre un fort protagonisme en el moviment, com també n’havia tingut en la seva gestació. Pel diumenge 11 de novembre de 1973 hi havia convocada a Vic una concentració a la plaça Major per commemorar el segon aniversari de l’Assemblea de Catalunya. Dues setmanes abans, però, el 28 d’octubre, en una altra església de Barcelona, la de Santa Maria Mitjancera, hi tenia lloc, també en la clandestinitat, la novena sessió de la Comissió Permanent de l’Assemblea de Catalunya. La policia hi va irrompre, pistola en mà, i va detenir-hi un centenar de persones. La convocatòria de la concentració per l’11 de novembre a Vic per commemorar els dos anys del moviment va passar a ser d’una manifestació de protesta contra les detencions. Qui finalment es va concentrar a la plaça Major, però, va ser la policia espanyola, que va fer un desplegament mai vist a la capital d’Osona. Els accessos a Vic van quedar tallats i la cua a l’autovia de l’Ametlla va ser també històrica. La protesta es va traslladar a Granollers i altres poblacions del Vallès.

Andreu Duran va deixar testimoni gràfic de l’ocupació de la ciutat de Vic per part de la policia espanyola. La imatge forma part d’una exposició commemorativa dels 40 anys de l’Assemblea de Catalunya que organitza Osona per la Independència, la delegació a Osona de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el moviment presentat a Vic el 23 de setembre passat en una Atlàntida plena a rebentar. De fet, ho fan amb la idea de destacar que recull l’esperit unitari de l’Assemblea de Catalunya però per donar, 40 anys després, un pas endavant cap a la independència.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid