Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Crisi alimentària i perversitat capitalista

Per Marçal Pla Vallejo, militant d'Endavant-OSAN

El 2011 ha començat amb aires de revoltes al món àrab. S'han iniciat a Tunísia i s'han escampat per Egipte, Algèria, Jordània, Bahrain, Líbia... Quins en són els detonants? Segurament forces i variats, però en concret considero que n'hi ha un que possiblement destaca per sobre dels altres o que com a mínim és dels més determinants. La pujada del preu dels aliments que ha agreujat, de forma significativa, la precarietat a la que es troben sotmeses les classes populars d'aquests països.


En només un any, el preu de les matèries primes que s'utilitzen a nivell mundial per a la confecció de molts aliments bàsics s'ha disparat més de la meitat. Entre les diferents causes al meu parer en destaca una que a més segurament pot ser considerada com la més perversa.

28/03/2011 20:36 Opinió

El paper que juguen els grans fons d'inversió, que empesos per la crisi financera busquen alternatives per a les operacions especulatives amb les que engreixen les seves indecents fortunes.


Els anomenats mercats financers, de nou, juguen un paper deplorable, i en aquest cas castiguen de forma directe a les classes populars d'aquelles parts del món amb més necessitats i amb més dificultats a l'hora d'obtenir aliments. Com ho fan? Doncs entre aquests mercats d'àmbit internacional n'existeix un de matèries primes on cada cop més especuladors duen a terme operacions de compra i venta d'immenses quantitats de blat, soja, blat de moro, etc. Els especuladors sembla que estan d'enhorabona doncs han trobat, ara en temps de crisi financera, una forma més estable de seguir obtenint guanys.


 Ja fa anys que es comença a parlar de crisi alimentària, i aquesta sembla que mica en mica es va agreujant. Per si això no fos suficient, les grans fortunes ansioses per seguir ampliant les seves arques n'estan empitjorant els efectes, sobretot en aquelles parts del món on la població sobreviu més precàriament.


Més mostres d'un sistema econòmic que és profundament injust, que no funciona, i que cal ara més que mai combatre d'arrel.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid