Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Uns 18.000 nous aturats el mes d'octubre

Els 18.000 nous desocupats del mes d’octubre demostren que persisteix la tendència a destruir i precaritzar l’ocupació, segons l'anàlisi de la Intersindical-CSC

El ministeri de Treball ha publicat avui les dades d’atur del mes d’octubre, les quals han demostrat que la reducció de la taxa de desocupació avançada per l’Enquesta de Població Activa tan sols uns dies abans i analitzada ahir per la Intersindical-CSC va ser tan sols un miratge. Així, el ministeri va certificar que el mes anterior el nombre de persones sense feina als Països Catalans sota administració espanyola va créixer en 18.000 nous/ves aturats/des.

 

03/11/2010 16:08 Laboral
D’aquesta manera, arreu del país el nombre de desocupats/des va augmentar un 1,6% durant l’octubre fins assolir la xifra oficial d’1.154.366. Aquestes dades, però, tan sols tenen en compte aquelles persones inscrites als serveis públics d’ocupació i exclouen aquelles que realitzen cursos de formació gestionades per aquests, malgrat que no tinguin feina. D’aquesta manera, atenent al conjunt de la població aturada i sumant la de la Catalunya Nord, als Països Catalans el nombre de desocupats/des ronda el milió mig. En termes anuals, tanmateix, la xifra publicada pel Govern espanyol ja contempla un increment del 6,19% respecte les mateixes dates de l’any passat.

En el següent requadre, es poden observar concretament les xifres sobre la variació de l’atur a les Illes Balears i Pitiüses, Catalunya i el País Valencià, aquells territoris del país que té en compte el ministeri de Treball a l’hora de publicar les dades:
 
Imatge activa
 
 A nivell territorial, on més va augmentar l’atur el mes d’octubre va ser a les Illes Balears i Pitiüsses (10,59%) i a les províncies de Lleida (6,75%) i Girona (4,23%), mentre que ho va fer en menor mesura a les de Barcelona (0,72%) i Castelló (0,15%), i fins i tot a la de València va reduir-se el nombre de desocupats/des (-0,57%). En termes interanuals, però, és a les províncies de Castelló (10,84%), Lleida (9,95%) i València (9,25%) on més s’ha incrementat l’atur, que ho ha fet de forma més moderada a la província de Barcelona (3,3%) i a les Illes Balears i Pitiüses (3,77%).

Igualment, com ja és tendència, la pràctica totalitat dels nous desocupats i desocupades provenen del sector serveis, mentre que la quantitat d’aturats/des procedents de la indústria i la construcció s’ha reduït. Aquest fet provoca que l’increment del nombre de dones desocupades sigui major al dels homes desocupats (en termes anuals, pràcticament és el doble), ja que el dels serveis és un sector altament feminitzat. La població immigrada també pateix més l’increment de l’atur, que se situa en un 11,69% anual, i més d’una cinquena part de les persones sense feina són nouvingudes.

Igualment, i això sí que es podia observar ja en les dades de l’Enquesta de Població Activa, l’aplicació de la reforma laboral afavoreix enormement la contractació precària. Mes a mes el nombre de contractes indefinits es va reduint i l’octubre només van representar l’11,6% del total de firmats. També és molt preocupant que tan sols 526.478 catalans/es reben alguna prestació o subsidi d’atur, el que n’exclou gairebé un milió que no tenen feina. Entre altres motius, aquest fet és a causa de l’increment de casos de desocupats/des de llarga durada, que ja han esgotat les seves ajudes i es troben en una situació extremadament precària.

D’aquesta manera, tal com vam reclamar ahir analitzant les dades de l’Enquesta de Població Activa, el que cal ara és mantenir les mobilitzacions encetades amb la vaga general del passat 29 de setembre per tal de forçar un canvi de rumb en les polítiques laborals, socials i econòmiques dels governs central i autonòmics. Ni la reforma laboral ni les altres retallades socials crearan ocupació, sinó que tan sols seran generadors de precarietat. El que cal ara és un canvi de model social i econòmic i la plena sobirania nacional per aplicar-lo, per avançar cap a un model laboral estable i de qualitat.
 
Oer saber-ne més:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2009: Més de sis mil ERO autoritzats que afectaran a més de 175.000 treballadors al sud de l'Albera Llibertat.cat

L'atur a Catalunya Nord assoleix el 13% al darrer trimestre del 2009  Llibertat.cat

 

 
 
 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid