Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La premsa reconeix el paper de la CUP com a referent de la Diada a Girona

La manifestació de la Diada Nacional a la ciutat de Girona ha establert un precedent, i és que mai com enguany la premsa oficial havia reconegut tant desacomplexadament el paper referencial de la CUP com a aglutinador del moviment popular independentista a les comarques nord-orientals.

Els fets van parlar per si mateixos: milers de persones van marxar pel centre de Girona amb la manifestació de la CUP i el conjunt de l'Esquerra Independentista, mentre que el bloc institucional, format per multitud de formacions polítiques, culturals i sindicals va rebre uns escassos centenars de persones.

12/09/2010 15:32 Comunicació

Si tradicionalment la premsa oficial intentava ocultar o moderar el discurs de la CUP, aquest any ha ocorregut tot el contrari. Tant és així, que el principal diari de la demarcació, El Punt, explica clarament en la crònica de la manifestació gironina que "milers de persones van manifestar-se ahir, en dos grups, un de convocat per la CUP i l'altre pels partits parlamentaris gironins", i que "la marxa més nombrosa va ser la de l'esquerra independentista". Sota el gran titular de "Girona clama independència", el diari de més tiratge de les comarques nord-orientals reconeix clarament que va ser la manifestació de la CUP i del conjunt de l'Esquerra Independentista la que va comptar amb un massiu seguiment popular.

cimg0535"La més nombrosa va ser la clàssica de l'esquerra independentista, organitzada per la CUP". En aquest sentit, reconeix també l'electoralisme de la marxa institucional, que formada per partits com ERC, PSC, CiU i ICV, organitza una manifestació coincidint amb l'adveniment de les eleccions, en contraposició a la manifestació de l'Esquerra Independentista que porta fent-se cada any des de fa dècades. A més, l'EI ha estat l'única que ha mantingut el to reivindicatiu de cada any, amb "Democràcia per als Països Catalans. Independència" com a lema, en contraposició al lema "Som una nació. Nosaltres decidim", un lema massa poc reivindicatiu per ser una Diada Nacional de protesta per la pèrdua de les llibertats del poble català.

Per altra banda, la crònica d'El Punt dedica dues columnes a la valoració de la Diada feta per la CUP, en què es posa de manifest el fracàs del bloc institucional: "L'acte convocat per la CUP ha superat clarament les expectatives i ha deixat fora de joc el bloc institucional que anava al darrere, amb el suport de la majoria de partits parlamentaris". Per contra, la valoració del bloc institucional també és clara, segons El Punt, que afirma: "Per Jordi Terol, president de l'ADAC [entitat convocant de la manifestació], el més remarcable de la seva manifestació va ser el fet que s'hagués aconseguit reunir el PSC, ERC, ICV i CiU. Quant a la participació, es va mostrar satisfet, tot i que probablement esperava més gent". Aquesta és l'única valoració que apareix publicada a El Punt, que obre la manifestació amb una gran fotografia a dues planes i amb una de petita a una vora. La fotografia gran és per la capçalera de la manifestació de la CUP, que va comptar amb la presència del cap de llista de la CUP de Girona, Jordi Navarro -que va fer un acte polític especialment aplaudit- i representants de les diferents assemblees locals de la CUP de les comarques nord-orientals. Per contra, la fotografia petita està dedicada a la capçalera del bloc institucional, amb Sant Vila (CiU), Dolors Bassa (UGT), Jordi Terol (ADAC), Marina Geli (PSC) i Joan Boada (ICV).

També la premsa digital

També els diaris digitals remarquen la referencialitat de la CUP. Ara Girona titula "Els manifestants de Girona escullen cridar a favor de la independència i explica clarament: "La gran majoria de ciutadans ha preferit situar-se darrere de la pancarta de la manifestació organitzada per la CUP, deixant de banda la concentració preparada per partits polítics i sindicats".

cimg0494

 autonomistes

Per saber-ne més:

La manifestació de la CUP ridiculitza la "unitària" a Girona

Manifest nacional de la CUP amb motiu de l'Onze de Setembre

La CUP es marca com a objectiu mantenir el lideratge de la Diada 

El lema independentista de la CUP encapçalarà la manifestació de la Diada a Girona

Les comarques nord-orientals engeguen la maquinària de l'Onze

ERC intenta dinamitar la manifestació de la CUP a Girona promovent-ne una amb el PSC

La CUP de Girona aposta per una manifestació unitària però independentista per l'Onze

La CUP encapçala l'Onze de Setembre a les comarques nord-orientals

Recull d'actes i mobilitzacions per commemorar l'Onze de setembre

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid