Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
No a la MAT: "El subministrament elèctric no pot està en mans d'irresponsables"

Identifica Endesa i REE com a responsabables tècnics i operatius. Tot i així, remarca que el responsable polític de la gran apagada és director general d'Energia, Agustí Maure. És per això que es demana la seva dimissió.
La Plataforma No a la MAT fa més de quatre anys que ha denunciat aquests greus dèficits i des de bon principi ha demanat als governants que abans de plantejar-se la construcció d’una nova línia de 400 kV obliguessin les companyies elèctriques a millorar i ampliar les xarxes elèctriques existents.

25/03/2010 17:59 Territori

La Plataforma "No a la MAT" ha emès aquest matí un comunicat on identifica als responsables de la gran apagada i remerca per enèsima vegada que amb la MAT també hauria passat aquest desgavell i per tant la línia de 400Kv  no és la solució.

 

Comunicat: 

 

EL SUBMINISTRAMENT ELÈCTRIC DEL NOSTRE PAÍS NO POT ESTAR EN MANS D’IRRESPONSABLES

La nevada del dia 8 ha posat de manifest les greus mancances de les xarxes de transport i distribució de l’electricitat al nostre país, i més concretament a les comarques gironines. La Plataforma No a la MAT fa més de quatre anys que ha denunciat aquests greus dèficits i des de bon principi ha demanat als nostres governants que abans de plantejar-se la construcció d’una nova línia de 400 kV obliguessin les companyies elèctriques a millorar i ampliar les xarxes elèctriques existents.

En comptes d‘escoltar-nos, el govern i les elèctriques han apostat cegament per la MAT, de manera que la seva desídia i la seva incompetència han portat a deixar sense llum més de 200.000 habitants durant prop d’una setmana, amb les consegüents grans pèrdues econòmiques. Igualment greus han estat les declaracions del president de la Generalitat i el cap de l’oposició, entre d’altres personalitats polítiques, assegurant que amb la MAT això no hauria passat o hauria tingut repercussions molt menors. Ha quedat prou clar, però, que el problema principal rau en la xarxa de distribució, en mans d’Endesa. Aquesta empresa ha privilegiat la captació de nous mercats en detriment del manteniment de les seves línies i torres al nostre país, i òbviament és la principal responsable de la gran apagada que vam viure a les comarques gironines. Però això no eximeix el govern de la Generalitat de complir el seu deure, això és, vetllar perquè les companyies elèctriques facin bé la seva feina.

Aquests darrers dies s’han dit moltes coses i s’ha vessat molta tinta, però les prop de 70 associacions i entitats civils que formem la Plataforma No a la MAT volem fer memòria als nostres polítics i ciutadans i dir el que no s’ha dit:

-En els darrers 25 anys hi ha hagut nevades i tempestes semblants a la del dia 8 de març, amb conseqüències similars. Al seu moment els polítics de torn van prometre millores a la xarxa elèctrica. On són aquestes millores?

-La polèmica línia de les Gavarres, que ens van imposar i vendre com la solució als problemes de subministrament elèctric de la Costa Brava, de què ha servit? Òbviament passarà el mateix amb la MAT, que ens venen com la solució al subministrament elèctric de Girona.

-De resultes de la gran apagada del juliol de 2007 a Barcelona el govern va anunciar que crearia una comissió per fer el seguiment de les inversions i el manteniment de les xarxes elèctriques. Si és que existeix, on és i què ha fet aquesta comissió?

-A Bescanó s’està construint una central de cicle combinat de 400kV, i a les comarques gironines n’hi ha dues més de projectades. Tot i que aquestes centrals no siguin el model de generació distribuïda que preconitzem, és obvi que amb l’electricitat que produiran més la generada per les plantes fotovoltaiques i eòliques projectades, la MAT no té cap raó de ser.

-La gran apagada que va afectar una bona part del continent europeu el 2007 va posar clarament de manifest la fal.làcia de la pretesa seguretat que ens proporcionen les interconnexions elèctriques entre països. Ben al contrari, les interconnexions ens deixen en la inseguretat.

-Cal exigir al govern que no declari catàstrofe natural la nevada del dia 8 i que doni suport als ciutadans en les reclamacions a les elèctriques.

-Demanem al Síndic de Greuges que faciliti tota la seva informació a la Fiscalia per determinar si hi ha hagut delicte, ja que fa anys que se sap que no s’inverteix ni es fa el manteniment necessari a la xarxa de distribució.

Si des del punt de vista tècnic i operatiu els responsables de la gran apagada són Endesa i REE, és innegable que el responsable polític és la Direcció General d’Energia, depenent de la Conselleria d’Economia i Finances. Tothom ha pogut veure el lamentable estat de la xarxa elèctrica, amb torres rovellades i esteses de més de quaranta anys. És per tot això que EXIGIM LA DIMISSIÓ IMMEDIATA DEL DIRECTOR GENERAL D’ENERGIA, el Sr. AGUSTÍ MAURE, ex número dos de REE i màxim responsable de fer el seguiment necessari de les inversions de les companyies elèctriques i del manteniment de la xarxa elèctrica.


Per saber-ne més:

La Plataforma No a la MAT podria convocar una manifestació  - Llibertat.cat 

Celrà aprofita el col·lapse de la nevada per aprovar "sense soroll" una resolució conflictiva - Llibertat.cat 

Els ajuntaments de les comarques nord-orientals fan front comú contra el desgavell  - Llibertat.cat

El Govern utilitza la nevada com a excusa per legitimar la MAT   - Llibertat.cat

Internet i la ràdio canalitzen les protestes contra la gestió del govern davant la nevada - Llibertat.cat

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid