Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els ajuntaments de les comarques nord-orientals fan front comú contra el desgavell

"Refer el país, millorar els serveis: per la dignitat dels veïns de les comarques gironines". Els ajuntaments de les comarques gironines estan farts del col·lapse en què es troba el país. Farts perquè són els que recullen el malestar de la ciutadania, que a algunes comarques nord-orientals porten cinc dies consecutius vivint en unes condicions impròpies després de cinc dies del temporal.

Set alcaldes han signat un manifest conjunt de denúncia.

13/03/2010 00:10 Territori

 

"La nostra gent, els nostres municipis, les nostres empreses, han estat les víctimes innocents de les conseqüències de la gran nevada", manifesten els alcaldes, que han signat un manifest conjunt per fer pressió a Fecsa Endesa, empresa espanyola que té el monopoli energètic dels Països Catalans i que pretén aprofitar la situació per fer passar la MAT com a "necessària" pel territori.

Tot amb la complicitat del govern principatí. Els alcaldes de la Bisbal d'Empordà, Palafrugell, Palamós, Llagostera, Sant Feliu de Guíxols i Lloret de Mar, declaren: "Volem expressar a l'opinió pública del país, especialment als nostres conciutadans de les comarques gironines, i en nom d'ells, el nostre clam perquè l’experiència que ens ha tocat patir no es repeteixi mai més en allò que és responsabilitat dels poders públics evitar".

En aquest sentit, fan un toc d'atenció al Govern, del qual n'han criticat al llarg d'aquests dies la "manca de coordinació" i l'"abandonament" a què han sotmès els municipis. "Ha estat una experiència injusta, desproporcionada, evitable", asseguren, "una experiència que ha de servir per prendre mesures que millorin tot allò que sabem que ha fallat, si cal corregint protocols i destinant inversions, millorant coordinació, informació i recursos humans i materials".

Asseguren haver sentit "solitud" durant les fases més crítiques de la crisi, moment en què, com a servidors públics, "ens hem de proposar la protecció, la seguretat, el benestar, la llibertat del ciutadà", adverteixen.


Lamenten haver hagut de resoldre tasques "que no ens pertocaven", com ara rescatar "persones atrapades en carreteres de titularitat aliena a la local, en serveis de transport públics no municipals, obrint pavellons, donant escalf, aliment i consol a les persones que no podien desplaçar-se per la inexistència d’alternatives al seu desplaçament".

Els representants municipals asseguren que han estat ells els qui han hagut de fer front a les adversitats per poder abastir les necessitats més elementals de la població. "Famílies amb criatures, gent gran, malalts, no han pogut rebre durant massa dies les atencions mínimes que un sistema de benestar i de llibertats hauria de garantir", i destaquen també les "pèrdues irreparables" que ha patit la pagesia i el comerç, tal com ja va denunciar Unió de Pagesos.

Els alcaldes s'han unit per reclamar "canvis, recursos i disculpes a qui en responabilitat pertoqui", ja que segons expressen, han hagut de destinar recursos econòmics, "que no tenim, per posar ordre al caos i protegir els nostres conciutadans mentre esperàvem, sovint també en va, l'arribada d'una ajuda promesa que mai no acabava d'arribar".


Els administradors qualifiquen el col·lapse viscut d'"integral", atès que va afectar tot el sistema: llum, telecomunicacions, xarxa viària, transport públic i informació pública. "Que l'experiència ens serveixi a tots plegats per ser millor governants, millors servidors públics, millors prestadors de servei públic, millors ciutadans", exclamen.

El Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Gironès demana al Govern que excigeixi responsabilitats a Endesa

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Gironès ha volgut expressar també el seu malestar per la situació viscuda durant aquests cinc dies, i fan arribar el sentiment de "soledat" patit a l'hora de fer arribar respostes eficaces a la ciutadania. En una reunió extraordinària mantinguda aquest divendres al vespre, el Consell demana que es posin tots els mitjans necessaris perquè les empreses responsables dels subministraments restableixin de manera "immediata i urgent" els serveis de subministrament elèctric, d’aigua, transport i comunicacions a tots els municipis de la comarca.

Alhora, demanen al govern de la Generalitat que exigeixi responsabilitats a les companyies elèctriques pels retards en l’assoliment de la plena normalitat dels serveis i que les insti a assumir el compromís d’adoptar mesures per assegurar un manteniment de qualitat de la xarxa elèctrica al territori perquè fets com aquest no es repeteixin.

Els alcaldes i alcaldesses del Giromès demanen a les diferents administracions "el suport necessari" per cobrir els costos econòmics derivats del restabliment de la normalitat a tots els municipis.

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid