Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
27 de setembre: homenatges a "Txiki" i als afusellats pel feixisme el 1975

26.9.07 La Biblioteca Jaume Fuster de Gràcia serà un dels tres espais escollits per a l'homenatge organitzat per l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans amb motiu del 32è aniversari dels assassinats legals de cinc lluitadors antifranquistes que van sacsejar el món i que van esdevenir un símbol més de la crueltat de la dictadura feixista. Un d’ells, Juan Paredes Manot “Txiki”, va ser afusellat a Cerdanyola del Vallès.

25/09/2007 21:49 Política

El 27 de setembre de 1975 dos militants d’ETA i tres del FRAP van ser assassinats per escamots de guàrdies civils i policies voluntaris seguint l’ordre d’execució dictada pel Govern espanyol, el cap d’Estat del qual era Francisco Franco; Juan Paredes Manot, Ángel Otaegui Etxeberria, José Luís Sánchez Bravo, José Humberto Francisco Baena Alonso i Ramon García Sanz van ser assassinats a les 8’30 hores d’aquella data simultàneament a Madrid, Cerdanyola del Vallès i Burgos. Han passat molts anys però el dolor i el record d’aquella ignomínia, per la qual cap dels seus executors i responsables no han demanat perdó, segueix present en tots els que d’una o altra manera estaven compromesos amb la recuperació de les llibertats segrestades per la dictadura franquista i el seus epígons actuals.

 Aquell dia, a finals de setembre de fa 32 anys, tota Europa es va estremir davant la barbàrie i crueltat de les sentències emeses pels responsables militars i judicials d’un Estat que semblava en descomposició. Uns judicis sumaríssims fets per tribunals militars sense garanties processals, la confirmació de les sentències per part del govern i els sàdics voluntaris de la Guardia Civil i la Policia Armada de l’època, que formaren els escamots d’afusellament, van arrabassar la vida a aquests cinc joves militants per les llibertats nacionals del seu poble i per la justícia social, que malgrat aquest crim no van poder evitar el vent de llibertat que van generar el seus darrer alès.

Uns dels homenatges col.lectius que s’han  programant per al dijous 27 de setembre compta amb  el suport de la Plataforma pel Dret a Decidir, de la Xarxa d'Entitats dels Països Catalans o el Memorial Democràtic, i tindrà com a eixos centrals la inauguració d'una placa al cementiri de Cerdanyola del Vallès, la presentació del llibre Vents i Arrels (Haizeak ta Sustraiak) a la Biblioteca Jaume Fuster de la Vila de Gràcia i l'acte final al Teatre l'Aliança del Poble Nou, on es presentarà el documental Txiki i Otaegui. Vientos y Raíces.


Els promotors d’aquest homenatge també han impulsat el manifest Passat i futur, dos reptes; recuperació de la memòria històrica i immigració. Un únic objectiu; avançar cap a l’assoliment de les llibertats i construir una societat més justa que clou el text amb aquestes paraules: Dos pobles que al llarg de la seva història els seus ciutadans s’han vist obligats a emigrar, han estat i són acollidors d’immigrants, dos nacions que s’han construït i se segueixen construint amb les aportacions de tots, sense que compti l’origen, raça o religió, han de comprometre’s una vegada més, amb tots els més desafavorits que arriben a les nostres terres. Txiki és un referent per als nostres poble i per a tots els lluitadors per la llibertat.

Per saber-ne més:

Juan Paredes Manot "Txiki", homenatjat a Gràcia

27 de setembre. Homenatge a Txiki

Tres dies de setembre

Actes d'homenatge a Txiki pel 32è aniversari del seu afusellament

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid