Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1870 Apareix el setmanari catalanista La Gramalla, impulsada per Àngel Guimerà

1870 Apareix el setmanari catalanista La Gramalla

14/05/1870 Tal dia com avui

 Aquest setmanari en català eixí a Barcelona del 14 de maig al 10 de setembre de 1870, com a òrgan de l'entitat Jove Catalunya. Pretenia de propagar el català per totes les classes de la societat; fou dirigit per F.P.Briz i F.Matheu, i hi col·laboraren, entre altres, Guimerà, Pere Aldavert i Dolors Monserdà.

El nom de la publicació corresponia a la peça de roba que vestien els consellers de Barcelona i que simbolitzava la defensa dels drets nacionals davant de centralització espanyola. Joan Fivaller, conseller durant el regnat de Ferran I de Transtàmara, va protagonitzar els episodis coneguts com el Vectigal de la carn, en què els carnisser de Barcelona es van abraonar amb ganivets per exigir el pagament del vectigal als criats del rei, que no volien pagar. El conseller Fiveller, vestit amb la gramalla, va intercedir davant el rei exigint respecte a les llibertats i lleis que regien Catalunya.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid