Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
2004 Més de 10.000 persones es manifesten a Perpinyà de rebuig a l'"autopista" elèctrica de Molt Alta Tensió entre Bescanó i Baixàs

2004 Més de 10.000 persones es manifesten a Perpinyà de rebuig a l'"autopista" elèctrica de Molt Alta Tensió entre Bescanó i Baixàs

31/01/2004 Tal dia com avui
Massiva manifestació a Perpinyà de rebuig a l'«autopista» elèctrica entre Bescanó i Baixàs
El govern francès es compromet a retirar el projecte inicial, però els opositors titllen el gest d'electoralista.

Unes 10.000 persones, segons els organitzadors, es van manifestar pel centre de Perpinyà per protestar contra el projecte de la línia d'alta tensió de 400.000 volts que connectaria Baixàs, al Rosselló, amb Bescanó, passant per l'Albera. Una nodrida representació d'alcaldes i polítics de la Catalunya Nord van donar suport a l'oposició ciutadana a la connexió elèctrica entre l'Estat espanyol i el francès. Aquesta setmana, la ministra d'Indústria francesa, Nicole Fontaine, va fer arribar una carta en què assegura que ha demanat a la companyia elèctrica que retiri el projecte inicial i que es comprometi a estudiar alternatives. Els opositors consideren que l'anunci del govern respon a motius electorals i demanen que es retiri el projecte de la línia d'alta tensió.
El president del col·lectiu opositor Non à la THT, Denis Spiral, va assegurar al final de la multitudinària manifestació que l'anunci de la ministra d'Indústria «busca només guanyar temps, per després de les eleccions imposar el projecte». Spiral va advertir que la connexió elèctrica transfronterera «respon purament a motius mercantils» i va criticar que la Unió Europea basi la seva cohesió «en les finances i no en el poble».

Amb un «No passaran» va iniciar la seva intervenció el president del Consell General dels Pirineus Orientals, Christian Bourquin, que va reclamar al govern francès «que es deixi d'ambigüitats i digui que mai no hi haurà una línia d'alta tensió al departament». Bourquin va ressaltar: «Encara no he trobat cap habitant dels Pirineus orientals que m'hagi dit que està a favor del projecte.»

Xiulets contra Alduy

Jean Paul Alduy, alcalde de Perpinyà i dirigent de l'UMP, partit de dreta al govern de París, va ser l'últim a intervenir i va ser xiulat i esbroncat per una part dels manifestants. Alduy, tot i declarar-se en contra de la línia, va recordar que les directives europees «van ser aprovades per la dreta i també l'esquerra». En la seva intervenció, que va començar en català, l'alcalde de Perpinyà va dir que la Catalunya Nord ha de ser «solidària amb Catalunya» en matèria energètica. El president de l'Associació d'Alcaldes, Jean-Claude Peralba, va refermar el fet que els batlles de la Catalunya Nord «estan a primera línia i, si cal, seran la darrera resistència», i va dir als manifestants que es preparin per l'«alerta roja». Els assistents van aplaudir la presència de manifestants catalans.

Xerrades informatives a les comarques gironines

Diversos col·lectius ecologistes de Catalunya es van sumar a la protesta realitzada ahir a Perpinyà, per exemple, Salvem l'Empordà i l'Assemblea de Defensa de les Terres Nord-Occidentals. La portaveu de Salvem l'Empordà, Marta Ball-llosera, va anunciar l'inici d'una sèrie de xerrades als municipis alt-empordanessos afectats pel pas de la línia elèctrica. Les trobades informatives s'acompanyaran d'un vídeo fet pels opositors del projecte de la Catalunya Nord i que el col·lectiu ha traduït.
Ball-llosera va criticar la poca informació que es coneix del traçat exacte per on discorrerà la línia de 400.000 volts. La portaveu de la plataforma ecologista va admetre que fins ara el Principat «ha anat sempre a remolc de les mobilitzacions de la Catalunya Nord i que ja és hora d'articular l'oposició a les comarques gironines». El col·lectiu també pretén aconseguir que el govern català i els ajuntaments i institucions afectats pel traçat de la línia de 400.000 volts prenguin una posició oficial.

Postigo i Pardo, a Perpinyà

L'alcalde de Llagostera i diputat al Parlament, Lluís Postigo, que va lluitar per evitar la posada en marxa de la línia de les Gavarres, va afegir-se a la manifestació contrària a la connexió elèctrica transpirinenca. Postigo va demanar que es retirés el projecte ja que considerava que l'únic propòsit és «vendre l'excedent d'energia nuclear que hi ha a França». Postigo va ser acompanyat d'Enric Pardo, regidor de l'Ajuntament de Girona i actual cap de llista d'ICV de Girona per al Congrés.
FONT: Dani Vilà- Aleix Renyé.
1.02.04 El Punt
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid