x Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Si continues navegant, es considera que n'acceptes l'ús. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1902 Esclata a Barcelona una vaga general en demanda de les 9 hores

1902 Esclata a Barcelona una vaga general en demanda de les 9 hores

17/02/1902 Tal dia com avui

El dia 17 de febrer Barcelona queda paralitzada per una gran vaga en totes les activitats industrials, en demanda de la jornada de 9 hores. La vaga afectà tot el Principat. A Vilanova comença el dia 21. Tot i que a Barcelona s'originaren greus enfrontaments entre treballadors i la Guàrdia Civil, a Vilanova, per exemple, esdevingué una protesta pacífica.

La Càrrega, de Ramon CasasEl dia 14 anterior es va anunciar l'inici de Vaga General. Ja estaven en vaga els metal.lúrgics, els carreters i els forners. El dia 17 Barcelona estava paralitzada i els greus enfrontaments entre la guàrdia civil i els manifestants van provocar 12 morts i molts ferits. El govern respongué amb l'estat de guerra, el tancament dels locals de les societats obreres i l'empresonament de més de 300 dirigents sindicals. Però la vaga es va estendre a Reus, Sabadell, Sants, Tarragona, Terrassa. La UGT s'hi va mantenir al marge, amb la qual cosa la vaga quedà restringida a Catalunya. Algunes valoracions apuntaren que la vaga fou un fracàs. El dia 24 molts treballadors, els que no estaven empresonats, tornaren capcots a la feina.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
Introdueix les teves dades si vols rebre el butlletí
Vull donar-me de baixa
(cc) 2006 - 2017 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid