Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Treure’n estella
29/08/2023 Àngel Soro
Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent

Els dies d’estiu són propicis per pensar pausadament i per fer memòria. Entre els records brollen les manifestacions pel dret a decidir posteriors a 2010, els fets d’octubre de 2017 i les mobilitzacions multitudinàries successives, les marxes a peu arreu de Catalunya, el col·lapse de l’aeroport del Prat o la Batalla d’Urquinaona. Centenars de milers de catalanes i catalans van desbordar els carrers per reivindicar l’oficialitat del català al Congrés, en nom del sindicat de traductors i en reivindicació d’una Espanya fraternal.

La cosa va com va gràcies a aquests artesans de la buidor que fan bo allò d’anar tirant de la rifeta. Els professionals de la persuasió han perfeccionat els mitjans per fer imperar la lògica de l’estupidesa i, malauradament, sembla que funciona. Els mitjans mal anomenats públics i privats, engreixats per la transmissió legalitzada d’impostos als seus baguls, fabriquen periodistes, venedors de fum, activistes polítics descafeïnats, publicistes recaragolats i propagandistes de la farsa. En l’era de la manipulació mediàtica flagrant, la distorsió de la realitat troba un potent aliat en la maniobra de desviació de l’atenció de la ciutadania.

La distracció es basa en la capacitat d’un actor polític per incidir en les accions o interessos de la resta d’actors utilitzant mitjans culturals i ideològics amb el complement de mitjans diplomàtics. Aquest poder tou tiroteja les retines amb discursos deformats. La distracció juga amb la reivindicació popular i les molles cada cop són més petites i més feridores.

Unes noies presumptament inofensives exerceixen d’eina de manipulació de les masses i aixequen un trofeu objecte de mobilització emocional d’allò que ens vam donar entre tots. Les banderes de la pell de brau onegen inofensives també en la catarsi col·lectiva de la victòria de la pilota sobre el llibre. Montjuïc rep els exèrcits de la lliga nacional i els jocs de la fam segueixen el seu curs. I entre totes aquestes realitats úniques repetides als mitjans que van forjant sense violència la nostra rutina cultural, la picabaralla política estatal anuncia la seva cartellera de teatre insofrible, d’actors mediocres i disputes buides, d’ofertes i demandes que ningú els demana, per la que ningú els vota. Pugnes orquestrades, absurdes, per aconseguir l’oficialitat de les llengües de la colonial perifèria, a l’aparell de simulació democràtica del dolmen estàtic, monolític.

Una representació fallida, un teatre radical, una cortina de fum de llengües i reivindicacions inexistents, per amagar realitats que no convenen, desviar l’atenció i distreure la pupil·la. Esgotats, esperem les notícies sobre contractes fraccionats, desviació de fons, obres públiques i concessions, prevaricacions, atorgament de subvencions, i un llarg etcètera de realitats paral·leles que engreixen el fastigós esport d’anar tirant de la rifeta. Però la maquinària mediàtica al servei dels seus amos inocula esports i banderes, premsa d’un groc esmorteït que impera mentre la volta punxa a Barcelona.

I tots en treuen estella.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  6. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  9. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  10. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid