Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Catalanisme i lerrouxisme

Josep Maria Planes i Martí (1907-1936), publicat a La Publicitat el 15/2/1936

16/04/2022 El fil roig
Josep Maria Planes i Martí (1907-1936) Josep Maria Planes i Martí (1907-1936)

Falten ja només vint-i-quatre hores per aquesta gran diada del 16 de febrer, en la qual es juguen, per a molts anys, els destins de la República i de Catalunya. A mesura que la jornada decisiva s'apropa, els dos fronts en lluita es perfilen, es concreten, els matisos s'esvaeixen i a hores d'ara està ja en la consciència de tothom que, una vegada més, es troben cara a cara, a casa nostra, el lerrouxisme per una banda i el catalanisme per l'altra.

Canvien les persones, canvien els noms, canvien les etiquetes, però el corrent profund que mena els destins del nostre poble es destria, ara com sempre, de la mateixa manera. D'un costat, el catalanisme; de l'altre, l'anti-catalanisme.

Els catalans que no s'avergonyeixen d'ésser-ho, a hores d'ara ja han fet la tria. Cap dubte no és possible. Tothom s'ha adonat que en tota la seva campanya electoral "La Veu de Catalunya", eriçada de por, ha posat en joc tots els trucs possibles per a escampar el pànic, per a fer d'aquestes eleccions les eleccions de la traïció i de la covardia; s'ha lliurat, amb una ferocitat exemplar, a la cacera de l'home; no ha respost ni un sol argument dels adversaris que li han llançat a la cara les seves defeccions; ha renegat la doctrina de Prat de la Riba i ha llançat joiosament per la finestra tot un passat de patriotisme; ha tingut temps, ha tingut espai per parlar de tot, menys per parlar de Catalunya.

Els que, per damunt de tot, som catalanistes de tota la vida no perdonarem mai el partit del senyor Cambó aquesta traïció que acaba de fer a la causa nacional. Que els qui votin la Lliga ho sàpiguen, que no es pugui dir que els han agafat desprevinguts: el seu vot, si el Front de Reial Ordre triomfés, serviria per portar a les Corts de la República vint enemics adscrits a partits anticatalans que sempre, en tots els casos que es presentin, ajuntaran el seu esforç al dels adversaris decidits dels interessos i dels ideals de la nostra terra. ¡Prou diputats anticatalans aportarà l'allau de les dretes espanyoles perquè la Lliga es vulgui permetre encara el luxe, el tristíssim luxe, d'afegir-n'hi vint més!

I en nom de què? ¿En nom de l'ordre? Serà en nom d'aquest mateix ordre que, si els aliats de la Lliga triomfen a Espanya, ens acabaran de prendre l'Estatut, convertiran la Generalitat en Diputació provincial i mantindran a presidi milers de germans de pàtria i el Govern legítim de Catalunya.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  7. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  8. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid