Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català a l'escola
Rebuig als topalls contra el català a la Llei d'educació de les Illes

Els anuncis de topalls contra el català a la Llei d’educació de les Illes Balears són conseqüència lògica del procés de gestació d’aquesta norma

29/09/2021 Llengua
Avui han comparegut davant els mitjans de comunicació els responsables de l’STEI Intersindical dels sectors d’Ensenyament Públic (Cosme Orell), Ensenyament Concertat (Ramon Mondéjar) i el secretari de Normalització Lingüística (Sebastià Bonet), per explicar la visió del sindicat sobre l’anunci del conseller Martí March d’incloure topalls contra el català a la Llei d’educació de les Illes Balears.

Orell ha explicat el procés de gestació d’aquesta llei, en el marc del fòrum Illes per un Pacte. En el moment inicial en què es varen debatre els primers esborranys de llei, les organitzacions d’Illes per un Pacte varen excloure els sindicats que representen el professorat de les Illes Balears. L’STEI Intersindical, ja aleshores, va advertir els promotors de la Llei que calia fer una referència explícita dins la Llei d’educació al Decret de mínims (que garanteix que el projecte lingüístic de cada centre establirà el percentatge d’ensenyament en català –entre el 50 % i el 100 % de les àrees no lingüístiques).

Quan la Conselleria va començar la tramitació de l’avantprojecte de llei, el conseller March es va comprometre en el marc de la Mesa Sectorial d’Educació a crear un grup de feina per a negociar el contingut de la llei amb els representants del professorat. Aquest grup no s’ha constituït mai. Tampoc no hi ha hagut cap debat seriós sobre la norma en el marc de la Mesa Sectorial de l’Ensenyament Concertat.

Així mateix, l’STEI Intersindical ha remarcat la necessitat d’incloure el Decret de mínims a la Llei en tots els fòrums en què ha pogut ser escoltat: amb esmenes a l’informe del Consell Escolar de les Illes Balears, amb intervencions al Parlament de les Illes Balears, amb al·legacions formals... Mai ha trobat una resposta positiva cap a aquesta reclamació.

És per això que al sindicat no li ha estranyat el darrer gir de guió de la setmana passada, en què el conseller March –amb excuses jurídiques estantisses, que es refereixen una LOMQE que ja no està en vigor– hagi fet una passa més contra la normalització tot anunciant topalls contra el català al text definitiu de la llei. L’STEI Intersindical confia que el seny i el consens a favor de l’ensenyament en català aturaran aquest desbarat.

Valora
Rànquings
  1. Alacant no es toca, memòria, llengua i resistència
  2. Es reactiva el projecte “Països Espoliats” per denunciar l’espoli fiscal als Països Catalans
  3. Concentració a Barcelona contra l’ampliació de l’aeroport
  4. 24 de juny, la festa nacional que ens manté vius
  5. Commemoració del 50è aniversari de les detencions dels 10 d'Alaquàs
  6. El poble valencià es mobilitza per la reconstrucció popular i per trencar el llegat colonial del Decret de Nova Planta
  7. Vallcarca en lluita davant el desnonament de 40 persones, 13 d’elles menors
  8. A l’abat de Montserrat, humilment
  9. Decidim crida a l’autoorganització dels sectors combatius del territori
  10. El Parc Natural del Cap de Creus sanciona l’empresa constructora d’un hotel a Cadaqués
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid