Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
314 anys de la crema de Xàtiva per les tropes de Felip V
314 anys de la crema de Xàtiva per les tropes de Felip V

L'extermini de Xàtiva és l'intent per part del rei borbó Felip V d'esborrar físicament, històricament i jurídica, la ciutat de Xàtiva. Tant és així, que coincidit amb aquesta data, tal dia com avui, el 2014, Felip VI de la casa del borbons fou coronat.

19/06/2021

El 19 de juny de 1707, Felip V va ordenar incendiar la ciutat, posteriorment els seus camps van ser sembrats amb sal per a condemnar-la a la pobresa, i finalment va canviar el seu nom pel de Colonia Nueva de San Phelipe". Ho va fer a causa de la resistència que es va trobar.

La ciutat després de l'incendi va passar de 12.000 habitants a només 400, i va tardar quasi 80 anys a tornar al mateix nivell demogràfic; el nom de Xàtiva va tornar amb les Corts de Cadis, més d’un segle després, en 1812. Però no va ser fins a 1940 quan la ciutat va assenyalar al culpable de la seua ignomínia. Aquell any, segons expliquen la majoria de cròniques, el director del Museu del Almodí va posar de cap per avall el quadre de Felip V, un quadre pintat per l’artista local Josep Amorós en 1719 per encàrrec del govern local al vigent rei. A més va encomanar que així romanguera la imatge del rei incendiari fins que un monarca successor seu demanara tres vegades perdó pels successos davant del quadre.

Commemoració

L’Ajuntament de Xàtiva ha organitzat una sèrie d’activitats amb motiu de la commemoració de la Crema de Xàtiva, tot i que la pandèmia encara obliga a limitar els actes i els aforaments d’aquests.

Aquest cap de setmana es podran fer visites guiades a les 11 hores per la ruta de la Crema de Xàtiva, les quals tindran un preu de 2 euros i s’hauran de reservar a la web www.xativaturismo.com o bé a l’Oficina de Turisme de Xàtiva. Per a aquesta activitat hi ha una limitació de 25 persones per dia.

D’altra banda, el divendres 18 de juny a les 22:30 hores tindrà lloc al claustre de Sant Domènec l’actuació «I de les cendres farem poble», amb la participació de Teatre de la Lluna, Anna i Manye Alborch, l’Escola de Danses i associacions musicals. L’aforament és limitat i les persones interessades hauran de recollir les entrades a la Casa de Cultura.

A més a més, tal com ja es va fer el passat any, també es posaran a la venda (a partir del dilluns 14 de juny) banderes de Xàtiva per tal d’engalanar els balcons de cara a la data del 19 de juny, dia en què es va produir la crema de la ciutat, baix la iniciativa «Xàtiva renaix als balcons». Les banderes tindran un preu de 5 euros i es podran adquirir tant a l’Oficina de Turisme com a la Casa de Cultura.


Per saber-ne més

La crema de Xàtiva - Ab Origine Magazine
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid