Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Nova Caledònia
El 'no' a la independència de Nova Caledònia s'imposa amb un percentatge molt inferior al que havien previst les enquestes

Amb una participació rècord que s'ha situat en el 82,1%, el ‘no’ s'ha imposat en el referèndum independentista que s'ha celebrat aquest diumenge a Nova Caledònia. El 57% dels electors s'ha pronunciat en contra de la independència, tot i que les enquestes pronosticaven gairebé el 70%.

04/11/2018 Internacional

En una votació acordada amb França i amb una alta participació (82,1%), els neocaledonians han decidit mantenir-se com a territori francès d’ultramar. No obstant, el resultat del no ha estat molt inferior al que havien previst les enquestes.

«El poble s'ha despertat, som a dos pams de la victòria», ha proclamat el capdavanter independentista, Alosio Sako. Per això, ha assegurat que reclamaran un nou referèndum dins de dos anys. Precisament, els acords de Nouméa de 1998 entre París i l’arxipèlag del Pacífic estableixen que un terç dels membres del congrés de Nova Caledònia podran exigir un segon referèndum el 2020, i en cas d’una altra negativa, un tercer el 2022.

Per la seva banda, el president francès, Emmanuel Macron, s'ha mostrat «orgullós» que la majoria s'hagi mostrat contrari a la independència, al mateix temps que ha ofert «diàleg» i «garanties» als independentistes.

En un discurs solemne pronunciat des de l'Elisi, Macron ha assenyalat que el vot és «una mostra de confiança a França, en el seu futur i en els seus valors». Ha agregat que «entén» la «decepció» dels independentistes i ha assenyalat que l'Estat francès serà «el garant de la dignitat de totes les capes de la societat».

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid