Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Carta a les nenes i nens de Perpinyà
07/12/2016 Àngel Soro
Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent

Per Àngel Soro, advocat, cantautor i activista cultural de les Terres de Ponent

Hola Garrigola!

Ha bufat fort el vent des de Perpinyà fins a la Franja de Ponent i ha arribat a les nostres terres una crida que heu fet des de la vostra escola. Heu demanat que us arribin postals i cartes de més enllà dels Pirineus perquè esteu motivades i motivats a aprendre i compartir experiències en la nostra llengua.

Des de la Franja de Ponent us vull enviar aquesta fotografia, que de moment farà de postal, si us sembla bé. Darrera d’aquelles muntanyes que podeu veure al fons, hi ha un desert molt gran que es diu els Monegros, un desert on s’han enregistrat pel·lícules d’aquelles d’indis i vaquers. A aquesta banda de les muntanyes i queden els pobles del Baix Cinca, concretament Saidí, Fraga, Torrent, Mequinensa...on es parla català amb els seus trets característics i propis de la zona i també es parla castellà, àrab, romanès, xines, anglès, ucraïnès i moltes altres llengües ja que hi viuen persones que han vingut de molts altres llocs del món.

Tenim uns rius preciosos que es troben i es barregen just aquí i fan que hi hagi moltes barques i pescadors, sobretot a l’estiu. Tenim castells, com el Castellet de Perpinyà i algun de més gran... i tenim vil·les molt bufones que des del cel configuren una línea recta a tocar del riu Cinca.

I sabeu que tenim? Fruita! Molta fruita, molts camps d’arbres fruiters i molts tractors. A l’estiu és un no parar de tractors i gent amunt i avall collint peres, pomes, cireres, i mullareros. Sabeu que son els mullareros? Astí a Fraga als préssecs n’hi diuen mullareros. Son els més bons d’arreu amb diferència i si un dia passeu perquè aneu de viatge o bé perquè esteu de visita, els heu de tastar, també les pomes, les cireres o qualsevol altra fruita.

Ja he vist que aquest any l’USAP de Perpinyà està ben classificada però que encara li falta una mica per anar en primera posició. Potser podeu fer arribar una carta al FC Barcelona així quan en Messi vulgui deixar el futbol, potser pot provar una mica de rugby català a la vostra ciutat...

Us envio una forta abraçada també de part de totes i tots els membres de Catalonian Music Works, que és un grup de músics i amants de la música que per cert, van estar l’any passat de ruta per Prats de Motlló, Prades, Salses i per la vostra ciutat. (http://acustics.wixsite.com/catmusic)

Que passeu molt bones festes i cuideu molt l’Estela...Visca la Garrigola!


Tots aquells que vulguin enviar una postal a l'escola ho poden fer adreçant-la a Col·legi La Garrigola, 74 carrer Pascal Marie Agasse, 66000 Perpinyà.

Valora
Rànquings
  1. El fonamentalisme d’estat o la religió de les porres, la propaganda i la impunitat criminal
  2. Jordi Puig denuncia que per sobre de "la meva la salut" defensen "la seva llengua"
  3. La xarxa europea FUEN tria Altafulla per acollir la trobada del grup de treball Non-Kin State, de nacions i minories sense estat
  4. Un llistat complet dels 53.000 socis que tenia l’ANC el 2017 en mans dels Mossos i la Policia espanyola
  5. L'esperit de les llistes de país
  6. La Intersindical es concentra davant dels establiments de Veritas
  7. Poble Lliure: "A Catalunya cal articular un Front popular, republicà i antifeixista per la Independència"
  8. Decidim i València és Refugi manifesten la seva repulsa absoluta davant qualsevol acte racista
  9. Joaquim Casamitjana, de l’independentisme a la resistència antinazi
  10. Un ebrenc a judici per les protestes contra la sentència del Procés
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid