Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
HONDURES
Assassinen una ambientalista lenca

Assassinen una líder indígena defensora del medi ambient a Hondures (un dels països més perillosos del món per als ambientalistes). El Consejo Hondureño de la Empresa Privada (COHEP) en repetides ocasions havia denunciat a l'activista per la seva oposició a la presa de Rio Blanco.

05/03/2016 Internacional

El passat dimecres, a la 1 de la matinada, Berta Càceres, de 45 anys, de l'ètnia lenca, va ser assassinada a casa seva a la Esperanza (Intibucá, Hondures). Cáceres, fou fundadora del Consejo Cívico de Organitzaciones Populares e Indigenas de Honduras (Copinh) i el Consejo Hondureño de la Empresa Privada (COHEP) en repetides ocasions havia denunciat a l'activista per la seva oposició a la presa de Rio Blanco. És per això que els companys de l'activista vinculen l’assasinat amb la seva defensa dels recursos naturals i la terra del poble indígena lenca (quatre dels seus companys havien estat assassinats pocs dies abans). Ella mateixa havia patit empresonaments i denunciat assassinats extrajudicials d'activistes.


Al moment de l'atac estava acompanyada del mexicà Gustavo Castro Soto (va resultar ferit de bala) membre de l'organització civil Otros Mundos Chiapas, dedicada a la protecció de medi ambient i amb activitats contra la mineria. A l'abril de 2015 Berta Càceres va rebre el Premi Mediambiental Goldman, la major distinció per activistes que lluiten pel medi ambient.


El febrer passat el Copinh va iniciar una jornada de resistència civil, en contra del Projecte Hidroelèctric "Agua Zarca" (una presa es construeix al Rio Blanco dins el territori de la comunitat lenca) on 50 famílies lenques van ser desallotjades amb violència.


Dimecres passat diverses organitzacions internacionals com l'Observatori per a la Protecció dels Defensors de Drets Humans van condemnar l'assassinat de l'activista i a Mèxic la Red Mejicana d'Afectados por la Mineria (REMA) va demandar al govern d'Hondures que garanteixi la protecció a la vida de Castro Soto i els membres del Copinh. L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau també va denunciar l’assassinat. Hondures té un dels majors “rànquings mundials” en nombre d'assassinats d'ambientalistes (ocupa el quart lloc a nivell mundial i Brasil el primer amb una mitjana 12 assassinats per any).

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid