Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Segueix la resistència popular a Hondures 40 dies després del cop militar

 Quan es compleixen 40 dies d'haver-se perpetrat el cop militar que va enderrocar al president constitucional d'Hondures, Manuel Zelaya Rosales, el poble hondureny segueix en resistència popular. Ahir al migdia hi hagueren dues marxes: una provinent del Litoral Atlàntic i una altra procedent de l'oest del país. Van iniciar el seu recorregut per unir-se a San Pedro Sula on dimarts que ve continuaran la lluita per restablir la democràcia. Simultàniament també es desenvolupen accions pacifiques en diferents ciutats del país, on participen diferents sectors de la societat hondurenya que a través del Front de Resistència Contra el Cop d'Estat, reclama pel retorn a l'ordre constitucional que de manera violenta els grups de poder van arrabassar.

07/08/2009 18:43 Internacional
Kaosenlared Amèrica Llatina informa que mentre que l'Organització d'Estats Americans (OEA) busca enviar com més aviat millor una missió de cancellers per analitzar una sortida negociada de la crisi, el règim de facto continua aplicant mesures de repressió contra els manifestants. Ahir al matí els estudiants de la Universitat Nacional Autònoma d'Hondures que mantenien pres el bulevard Suyapa de la capital, van ser reprimits amb càrregues, bombes lacrimògenes i rajos d'aigua llançats des d'una tanqueta.

L'operatiu policial va deixar com a resultat diversos estudiants ferits, desmaiats i lesionats. Els estudiants van tractar de salvar-se ingressant a la Universitat, però la policia els va perseguir fins a l'interior de la Màxima Casa d'Estudis, on els alumnes, mestres i treballadors afiliats al Sindicat es van defensar amb pedres, que a la vegada eren tornades pels policies.

Els agents policials no només van agredir els estudiants sinó també a les autoritats universitàries que reclamaven el respecte a l'autonomia de la Universitat. Mentre això ocorria, en un altre punt de la capital milers de manifestants van marxar en direcció al Tall Suprema de Justícia (CSJ), on van portar a terme una manifestació per exigir el compliment de la Constitució de la República i la restitució del president, Manuel Zelaya Rosales, en asil polític a Nicaragua.

Toc de queda

Des del dia del Cop d'Estat a Hondures, el 28 de juny, fins al 21 de juliol, el país va registrar 1.275 detencions vinculades a infraccions al toc de queda establert pel president provisional, Roberto Micheletti. La denúncia és de l'informe divulgat per la Missió de l'Observació sobre la situació dels Drets Humans a Hondures.

Un grup de 15 professionals de 13 països americans i europeus va arribar a Hondures el 17 de juliol i va conversar amb la població, representants dels treballadors i parlamentaris del país. El 30 de juny -dos dies després del cop-, Micheletti va emetre el Decret Executiu número 011-2009, a través del qual va restringir la llibertat personal, "detenció i incomunicació per més de 24 hores", la llibertat d'associació i reunió i el dret de circular lliurement pel territori nacional. Les garanties van ser restringides durant 72 hores a tot el país, de les 22h a les 5h de l'endemà.

L'últim dia, el 24, Micheletti va establir un altre toc de queda a la ciutat del Paradís, frontera amb Nicaragua, per on Zelaya va intentar tornar al país. Malgrat la mesura, milers d'hondurenys es van mantenir al mateix lloc. L'ordre va ser establert al migdia del dia 24 i va durar 50 hores. Segons la missió, "novament desenes de persones van ser detingudes i centenars obligats a romandre reclusos a casa seva per por de ser objecte de detencions arbitràries". "La mera existència d'una situació d'emergència, qualsevol que sigui, no constitueix una causa suficient per decretar la suspensió de garanties. Tampoc es justifica la suspensió de garanties quan existeixen alternatives menys restrictives per atendre l'emergència", es posiciona a l'informe la missió.

La missió va estar composta per 15 professionals independents d'Alemanya, Argentina, Àustria, Bèlgica, Colòmbia, Costa Rica, Dinamarca, El Salvador, l'Estat espanyol, Nicaragua, Perú, Suècia i Uruguai. Va actuar a Tegucigalpa, San Pedro Sula, El Progrés, Olancho i Colom. El grup presentarà les seves observacions i recomanacions a l'OEA (Organització d'Estats Americans), a l'ONU (Organització de les Nacions Unides), a la Unió Europea, als Estats membres i a altres actors internacionals.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid