Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
MEMÒRIA INDEPENDENTISTA
Les “cançons de cel·la” de l’independentisme

Algunes de les cançons que formen part de la memòria històrica independentista tenen el seu origen en textos escrits en cel·les de presons i comissaries

23/02/2015 Memòria històrica

Les cançons La Cançó del Tinell, Països Catalans i el poema El poble vencerà (que forma part del tema musical No hi ha grillons) tenen el seu origen en textos escrits en cel·les de presons i comissaries. Concretament la cel·la número 15 de la comissaria de Via Laietana i la cel·la 542 (cinquena galeria) de la presó Model.


Marcel Casellas va compondre La Cançó del Tinell a la cel·la número 15 de la comissaria de Via Laietana durant les detencions d’independentistes del mes de desembre de 1981. En una partitura de la cançó que Casellas va enviar el març de 1982 a 4 independentistes empresonades (Teresa Lecha, Mait Carrasco, Eva i Blanca Serra) es pot llegir “La Cançó del Tinell, desembre, 81 (cel·la 15). Per en Jaume Llussà i Pere Bascompte i les noies que tant estimo per boniques i lluitadores: Teresa, Mait, Eva i Blanca. Armonització: Març 82”.


L’altre autor de “cançons de cel·la” de l’independentisme (en realitat són poemes que desprès es van convertir en composicions musicals) és Àlvar Valls, que l’any 1977 quan va romandre empresonat a la cel·la 542 (cinquena galeria) de la presó Model va escriure diversos poemes que es van publicar al poemari Crit. A la pàgina 380 del llibre de memòries Al cap dels anys: militància, presó i exili 1970-1998 Valls cita el poema Països Catalans (publicat a la pàgina 9 del poemari Crit) que Marcel Casellas va musicar l’any 1985. A la pàgina següent del llibre de memòries (381) Valls explica: "Molts anys més tard, el 2013, en una trobada casual en un racó del Pirineu, el poble d'Arsèguel, l'advocat Ignasi Doñate m'ha sorprès cantant-me aquesta peça, que sap de memòria de cap a cap". Doñate, advocat de molts independentistes represaliats als anys '80, era el cantant al disc Visca la Terra! (disc publicat l'Onze de Setembre de 1985 que conté els temes La Cançó del Tinell, Països Catalans i la Dansa de la Terra). A la pàgina 285 de l’esmentada biografia (Al cap dels anys...) Valls explica que Marcel Casellas va agafar uns versos del seu poema El poble vencerà (pàgina 31 del poemari Crit) per la composició musical No hi ha grillons.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid