Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Periodisme d'Investigació
Un reportatge sobre els ultres del futbol, guanyador del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació

Els estudiants Sandra Vicente, Gabriel Ubieto i Alba Crespo són els autors de l’obra que s’ha endut el primer premi dotat amb 1.200€, lot de productes Bonpreu i la publicació del reportatge al diari Ara

26/11/2015

El reportatge ‘Els ultres prenen partit’, un retrat del funcionament dels ultres dels equips de futbol catalans escrit pels estudiants de Periodisme Sandra Vicente, Grabriel Ubieto i Alba Crespo ha estat el guanyador del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) amb la col·laboració de Bonpreu-Esclat, l’Ajuntament de Sant Cugat i Estrella Damm i el suport del diari ARA i el Col·legi de Periodistes. El guardó, dotat amb 1.200 euros i amb la publicació del reportatge al diari Ara, s’ha fet públic aquest vespre a l’Antiga Fàbrica Damm, on ha tingut lloc la gala de lliurament del premi.

El reportatge d’investigació premiat se submergeix no només en els grups ultres dels equips de primera divisió, sinó sobretot en els grups ultres dels equips de segona i tercera divisió, així com de categories inferiors. És inevitable que hi hagi ultres al món del futbol? Com és que hi ha grups ultres feixistes i grups ultres antifeixistes? Fins a quin punt el procés català ha provocat tensions internes en els grups ultres per arribar a dividir-ne alguns o provocar la dissolució d’uns altres? Aquestes són algunes de les preguntes que respon el reportatge guanyador del Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació.

El jurat que ha valorat els originals rebuts ha estat format per Antoni Bassas (diari ARA), Pep Gimeno (Cugat.cat), Neus Bonet (degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya), David Vidal (professor de Periodisme a la UAB), Dolors Genovés (periodista i documentalista) i David Bassa (president del Grup Barnils). Com que els guanyadors d’enguany han estat estudiants, el jurat ha decidit deixar desert l’accèssit específic per a estudiants de Periodisme, que estava pensat per si el Premi el guanyava un professional i no un estudiant. En aquest sentit, David Bassa ha destacat que, tot i ser la primera edició del premi recuperat, “s’han rebut originals molt interessants”. El president del Grup Barnils, però, ha subratllat que “encara queda un llarg camí perquè el periodisme d’investigació sigui una pràctica generalitzada al nostre país, a la qual se li dediquin recursos, temps i profunditat”.

La gala del premi ha acollit unes 200 persones i ha estat un punt de trobada del periodisme i la ciutadania interessada en la professió. L’acte ha estat conduït pels periodistes Elisenda Soriguera i Enric Borràs amb diversos parlaments on han recordat la figura de Ramon Barnils i han explicat alguns dels projectes que el Grup Barnils ha impulsat els darrers anys per promoure el periodisme d’investigació, com l’Anuari Mèdia.cat o la col·lecció Periodistes. La gala ha començat i ha acabat amb música. La inicial ha estat la del cantautor valencià Rafa Xambó i la final ha anat a càrrec del també valencià i membre de ZOO, Héctor Galán, que ha acompanyat el brindis i el pica-pica dels assistents.

El Grup Barnils ha recuperat enguany el Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació que fa anys donava el setmanari El Temps per promoure i estendre aquest tipus de periodisme.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid