Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Ens demanen mes generacions i mes silenci
10/09/2015 Pau Juvillà

Per Pau Juvillà Ballester, regidor de la Crida per Lleida

Ho vam provar el 25 d’abril del 2010. Des de diferents sensibilitats i procedències ens vam aplegar per portar l’onada de consultes que recorria el principat iniciada el 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt. Amb encerts i errors des de Lleida Decideix vam aconseguir que, en  més d’una vintena de col·legis electorals distribuïts pels barris de Lleida 9389 persones responguessin amb un sí, un no o una abstenció a la pregunta: “està d’acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent, democràtic i social, integrat en la unió europea?”

Quan preparàvem la consulta ens deien que no era una prioritat, que calia impulsar un nou estatut ja en tràmit de successives retallades,  i unes hores després que les urnes es tanquessin el mateix Paer en Cap, Angel Ros afirmava referint-se a les lleidatanes i lleidatans que no havien acudit a les urnes que “els catalans hem demostrat seny amb el futur del país i defensarem amb rauxa el nostre Estatut” i que Catalunya havia demostrat “que no vol aventures que no sap on van”.

Desprès, alguns anaven a Madrid (i altres els esperàvem a l’andana)  a demanar permís per dur a terme una consulta i rebre l’enèsim cop de porta, que es ratificaria mes tard amb la suspensió de la proposta de Llei de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana per part de 12 polítics amb toga del  Tribunal Constitucional.

Finalment el 9N vam tornar a posar les urnes a Lleida, en un exercici de participació ciutadana sense precedents,  38.417 lleidatanes i lleidatans van donar la seva opinió en un exemple de radicalitat democràtica qüestionada, novament, per molts dels que ho van fer aquell 2010.

I tornem-hi. El 27 S  dipositarem una butlleta dins d’una urna que serà, entre d’altres, la resposta a una pregunta que no ens han deixat formular i que ja no podran contestar alguns dels que van iniciar aquest camí el 2010.

Contra els qui demanen més temps i generacions per convèncer l’Estat Espanyol, la resposta de l’ex cap de govern Felipe González del PSOE associant independentisme amb feixisme o de Pedro Morenés del PP atiant l’amenaça de l’exèrcit es prou eloqüent, el silenci o l’ambigüitat calculada de l’esquerra espanyola i la bel·ligerància extrema de la dreta la completen i la fan nítida.

Ens demanen més generacions i més silenci. Demanen als nostres avis i àvies, que visqueren sota una dictadura que s’acarnissà contra els qui alçaven la veu, que romanguin callats i que cedeixin la seva veu a les properes generacions, que els pares i mares que van sortir al carrer en una transició que fou transacció no facin us d’aquells democràcia, la de debò, que reclamaven, que totes i tots no posem urnes.

I la resposta ha de ser necessàriament  que no, perquè ens estimem la paraula i la lliure voluntat de decidir. Decidir-ho tot i també el nostre futur col·lectiu. I ho hem de fer pels i amb els nostres avis i avies i pels nostres fills, perquè el silenci no es faci també, per elles i ells una llosa, perquè darrera cada silenci hi ha una renúncia i cal no renunciar a res perquè ho volem tot.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  5. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid