Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
KURDISTAN
Kobanê al 100 % en mans kurdes

Després de 134 dies de setge les milícies kurdes han pogut expulsar els fonamentalistes islàmics de Kobane

27/01/2015 Internacional
Segons informacions publicades ahir a la web del Comitè Català de Solidaritat amb el Kurdistan (Kurdiscat) l'Estat Islàmic (IS) ha estat expulsat de la ciutat de Kobane. Així ho han corroborat un dels portaveus de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG), Polat Cano, l'Observatori Sirià pels Drets Humans (SOHR) o el periodista Jack Shahina (@JackShahine) qui ha acompanyat les tropes kurdes en l'atac a Kaniya Kurdan. Les milícies kurdes es feien amb el control de l'escola de Tishreen diumenge 25 de gener a primera hora de la tarda i els membres d'IS es concentraven al sud del turó de Kaniya Kurdan i la benzinera de Darwish en un espai de 300 metres quadrats. Les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) aconseguien expulsar les darreres unitats fonamentalistes i anunciaven que Kobanê havia estat alliberada. El darrer bastió ocupat per IS era al barri de Muktele on s'avança molt lentament pel foc de morter per part d'IS però sobretot per què en la seva fugida els islamistes han minat la zona. Les celebracions s'han anat estenent a la pròpia ciutat de Kobanê però també al Kurdistan turc i a algunes ciutats europees on hi ha hagut focs d'artifici i celebracions espontànies. També a Istanbul on la policia turca ha carregat amb violència contra els kurds i turcs que celebraven la victòria.

L'exèrcit nord-americà, que ha donat suport als kurds amb el llançament d'atacs aeris, ha estat més prudent en les seves avaluacions, i afirma que "només" s'ha alliberat el 90% de Kobane. L'U.S. Central Command (Centcom) , que supervisa a les forces nord-americanes al Pròxim Orient i la guerra aèria contra el grup IS, ha "felicitat" als combatents kurds que "han combatut agressivament amb resiliència i fortalesa", segons ha assenyalat en un comunicat . Segons els analistes , es tracta de la derrota més important del IS a Síria després de la seva irrupció en el conflicte en 2013. I aquest fracàs representa un enorme fre a la seva expansió territorial ja que des de l'inici de la seva ofensiva contra Kobane el 16 de setembre, més de 1.000 jihadistes han perdut la vida.

Valora
Rànquings
  1. Eleccions a la Sanitat pública: "21 Drets a guanyar" de Som Intersindical
  2. Fragmentació electoral a Salut: SOM Intersindical supera la Intersindical-CSC
  3. Presentació de la candidatura de la CUP Farners per a les pròximes eleccions
  4. Reactivar la lluita independentista o desactivar-la?
  5. Esquinços del passat (Llegit davant la Comissaria de Via Laietana, 21 març 2023)
  6. Valencians amb Puigdemont
  7. Alerta Solidària commemora el 20è aniversari de les detencions de Torà
  8. La Intersindical Sanitat presenta la campanya Fins a la Victòria!
  9. El Govern espanyol reconeix que els policies infiltrats en moviments populars són “agents d'intel·ligència”
  10. "Si fos possible crear un Estat format per València, Catalunya i les Illes Balears... seria un dels estats més rics d'Europa"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid