Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
En el centenari de la mort de Jean Jaurès

Ressenya biogràfica d'Agustí Barrera i Puigví, historiador i membre de la CUP a Arenys de Munt, sobre el dirigent socialista occità Jean Jaurès

14/09/2014 Memòria històrica

Enguany, en la commemoració de l’inici de la Ia Guerra Mundial (Ia GM), s’ha parlat poc del polític i filòsof Jean Jaurès (1859-1914), nascut a Castres (Occitània).

Durant la seva joventut Jaurès parla en occità i se sent atret per la seva literatura, malgrat creure en la superioritat de la cultura francesa.

Del 1778 al 1881 estudià a l’Escola Normal de París, s’interessà pels filòsofs de la Il·lustració. El 1883 és nomenat mestre de conferències a la facultat de Lletres de la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, durant 7 anys imparteix classes al Liceu d’Albí. En aquesta època publica la seva tesi de llicenciatura sobre De la realité du monde sensible. L’any 1892 donarà suport a la vaga dels minaires de Carmaux. Al llarg de la seva trajectòria política defensarà sempre el compromís per tal d’arribar a la solució dels conflictes.

De 1893 a 1898 i després de 1902 a 1914, exercirà com a diputat socialista per la circumscripció d’Albí, serà el diputat més jove de la Cambra de Diputats, i alhora el principal orador socialista. En les seves intervencions del període 1905-1912, s’oposà a la colonització francesa del Marroc, convençut que podia existir un colonialisme sense violència, malgrat defensar els drets de França sobre el Marroc i denunciar la possibilitat de l’esclat d’una guerra europea.

L’any 1901 és un dels impulsors de Partit Socialista Francès (PSF), que es defineix com a reformista malgrat acceptar els postulats econòmics del marxisme i la lluita de classes, però no accepta el concepte de "dictadura del proletariat."  Defensà un socialisme ètic com a forma d’un humanisme republicà, que neix de la Revolució Francesa i de les aportacions del  socialisme utòpic de Saint Simon.

Fou fundador del diari L’Humanité (1904), éautor de la Histoire Socialiste de la Republique Francaise (1901-1908) en 13 volums, a L’armée nouvelle (1911). Jaurès defensava la creació d’un exèrcit popular.

La seva oposició a la política bel·licista del govern li congrià l’animadversió de la dreta francesa, sobretot d’Action Francaise. Així, el 31 de juliol del 1914 cau mort com a conseqüència de dos trets de revòlver disparats per Raoul Villain; el mòbil de l'assassinat fou la seva oposició a la guerra amb Alemanya. El seu assassí, que fou indultat, residia a Eivissa, i el juliol del 1936 fou executat per militants anarcosindicalistes.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid