Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
LLUITA INSTITUCIONAL
La CUP-AE proposa 22 mesures per a fer front a les conseqüències socials de les retallades en sanitat

La moció de la CUP-AE es divideix en 22 mesures que aborden temes com les llistes d’espera, la relació sanitat publica i privada, situació del Centres d’Atenció Primària (CAP), reobertura de quiròfans, copagaments, dret a l’avortament, transport sanitari, bangs de sang, entre altres.

12/02/2014 Política
Logotip de la CUP-AE Logotip de la CUP-AE
El ple del Parlament de Catalunya debatrà aquest proper dijous 13 de febrer una moció de la CUP-Alternativa d’Esquerres que pretén adoptar mesures que permetin fer front a les conseqüències socials que han comportat les retallades en matèria de sanitat.

Aquest seran els punts d’acord de la moció:

1. Fixar com a objectiu que abans no acabi l’any, les llistes d’espera quirúrgiques a tots els centres amb finançament del Servi català de la Salut es redueixin en un 75%, en especial, pel que fa a operacions de cataractes, galindons, pròtesis de maluc i genoll, d’esquena, de mama no maligna i d’hèrnies de la paret abdominal.

2. Fixar com a objectiu que abans no acabi l’any, les llistes d’espera de diagnòstic a tots els centres amb finançament del Servi català de la Salut es redueixin en un 75%.

3. Sol·licitar a l’ICS que faciliti les dades relatives a les llistes d’espera quirúrgiques del conjunt d’intervencions que monitoritzen tots els centres amb finançament del Servi català de la Salut i no només les que fan referència a les catorze operacions amb temps d’espera màxim garantit.

4. Homogeneïtzar els protocols per la determinació de les llistes d’espera de tots els agents públics i privats proveïdors de serveis sanitaris del CatSalut amb la finalitat d’evitar qualsevol operació fraudulenta en la gestió de les llistes d’espera.

5. Sol·licitar al CatSalut que faciliti el nombre de reclamacions i queixes relacionades amb les llistes d’espera entre el 2011 i el 2013.

6. Sol·licitar al Departament de Salut que faciliti les dades de compra d’activitat a centres privats entre el 2011 i el 2013 i aturi de forma immediata i cautelar les derivacions d’activitats de centres que han patit retallades a centres proveïdors privats.

7. Procedir a la reobertura dels serveis d’urgències nocturnes del Centres d’Atenció Primària (CAP) que hagin tancat; que reobri els CAP que han deixat de fer-ho el cap de setmana; i que aquest estiu no es tanqui cap CAP ni tampoc que se’n redueixi l’horari d’atenció als ciutadans

8. Procedir a la reobertura de tots els quiròfans que s’han tancat els últims tres anys així com del llits que han deixat d’estar operatius;

9. Rebutjar la implantació de qualsevol mesura de copagament que suposi una retallada de la cartera de serveis. En cas que aquest tipus de mesures siguin adoptades pel govern espanyol, instar el català que no només s’hi oposi, sinó que no les apliqui.

10. Deixar sense efecte les Reordenacions Assistencials Territorials (RAT) perquè s’han plantejat sense tenir en compte l’impacte real que tindran i perquè suposen una retallada dels serveis sanitaris prestats arreu del territori. La determinació dels criteris per executar les reordenacions resultarà de l’obertura d’un procés participatiu que impliqui el territori, entitats municipals, associacions de veïns, plataformes en defensa de la sanitat, professionals dels centres afectats i el Departament de salut i l’ICSS, sustentat amb estudis sobre l’impacte de les possibles reordenacions.

11. Garantir els llocs de treball del sistema de salut català i recuperar els més de 5.000 que eliminat des del 2010, així com garantir l’estabilitat professional, llocs de treball dignes i la formació i la innovació.

12. Limitar per contracte la transferència de professionals del sector privat al públic o viceversa per tal d’evitar les anomenades “portes giratòries”.

13. Garantir que la dotació de l’Atenció Primària serà la suficient, acabant amb els problemes d’infradotació que persisteixen en determinades zones. La determinació dels criteris de suficiència resultarà de l’obertura d’un procés participatiu que impliqui el territori, entitats municipals, associacions de veïns, plataformes en defensa de la sanitat, professionals dels centres afectats i el Departament de salut i l’ICSS, sustentat amb estudis sobre l’impacte de les possibles reordenacions.

14. Garantir l’accés universal i gratuït a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs, assistencial i farmacològic, a qualsevol hospital, centre de salut, centres especialitzats i serveis d’ASSIR.

15. Garantir l’accés universal als mètodes d’anticoncepció i la dispensació gratuïta de l’anticoncepció d’emergència en la xarxa sanitària pública.

16. Blindar les garanties que la Llei actual estableix per protegir el dret, la seguretat i confidencialitat de les dones i professionals que efectuen una interrupció voluntària de l’embaràs limitant qualsevol intent de retrocés del Govern de l’Estat en aquesta matèria.

17. Garantir l’accés universal gratuït a l’atenció sanitària de qualitat a totes les persones que viuen a Catalunya i que no tenen la condició d’assegurats o beneficiaris del sistema nacional de salut, amb independència de si consten o no al padró, de manera que cap persona quedi exclosa de l’atenció sanitària per raons d’origen pel que disposa el Reial Decret Llei 16/2012.

18. Garantir que no s’aplicarà la restricció de l’accés als tractaments de reproducció assistida per a dones amb independència del seu estat civil, i dones lesbianes, com un més dels serveis bàsics de la sanitat pública.

19. Garantir la gratuïtat dels medicaments prescrits pels facultatius del sistema sanitari a aquelles persones amb dificultats o impossibilitat de fer-ne front. Assegurant que cap persona quedarà exclosa del subministrament farmacològic per raons econòmiques. En el mateix sentit, garantir la gratuïtat dels medicaments dispensats en les farmàcies dels hospitals.

20. Recuperar el servei de transports sanitari urgent, servei d’emergències mèdiques a Catalunya. Garantir en tot cas que es mantingui la mateixa dotació d’ambulàncies i de personal anterior al començament de retallades de les plantilles, així com les condicions laborals anteriors a la devaluació salarial de les treballadores i treballadors que han dut a terme les empreses adjudicatàries del servei.

21. Inspeccionar i assegurar el ple compliment dels estàndards de qualitat del Servei d’Emergències Mèdiques.

22. Aturar de forma immediata el procés de licitació del servei de banc de sang i teixits. En cas que tiri endavant, garantir que els treballadors del servei no patiran una degradació de les condicions laborals.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid