Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#premiMartíGasull.
El jurat tria tres finalistes entre les 96 candidatures al Premi Martí Gasull i Roig

L’Assemblea de Docents de les Illes, la Viquipèdia en català i l’activista d’Elx Joan-Carles Martí

10/01/2014 Llengua
Martí Gasull i Roig Martí Gasull i Roig

Dues iniciatives associatives i un veterà activista per la llengua. L’Assemblea de Docents de les Illes Balears, la Viquipèdia en català i el divulgador d’Elx Joan-Carles Martí són els finalistes del Premi Martí Gasull i Roig, el guardó que lliurarà cada any la Plataforma per la Llengua a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït a la millora de la situació de la llengua catalana, i que, a més d’esperonar l’activisme lingüístic, pretén homenatjar i recordar la figura d’un dels seus fundadors i principal impulsor de l’entitat, mort el setembre de 2012 en un accident de muntanya a l’Himàlaia.

El jurat (composat per set persones reconegudes en àmbits molt diversos: Carles Torner i Pifarré, Bernat Joan i Marí, Joan Francesc Mira, Empar Moliner i Ballesteros, Jordi Manent i Tomàs, Bernat Gasull i Roig i Òscar Escuder i de la Torre) ha escollit aquestes tres propostes entre 96 candidatures diferents que han presentat prop de 300 persones.

En consonància amb el caràcter popular que s’ha volgut atorgar al guardó, el guanyador final es decidirà mitjançant el vot de la ciutadania: qualsevol persona que ho desitgi podrà emetre el seu vot electròniques d’avui mateix i fins el 30 de gener a través del web www.premimartigasull.cat. El premi es lliurarà en un acte públic al Centre Cultural El Born de Barcelona el pròxim 4 de febrer. Podeu veure més informació sobre els premiats o sobre la dinàmica de participació al web esmentat, i també seguir les novetats sobre la convocatòria per Twitter a través de l’etiqueta #premiMartíGasull.

El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000 € i un guardó creat específicament per a l’ocasió per Joaquim Capdevila, orfebre i joier reconegut internacionalment i que ha dissenyat nombroses distincions, com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya o els Premis Nacionals de Cultura, entre moltes altres. El premi, que serà possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, vol recordar els valors de Martí Gasull i Roig però també fer que l’exemple de la seva tasca serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana. Especialment en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català.

Gasull va perdre la vida el setembre de 2012 al mont Manaslu, a l’Himàlaia, quan una allau va caure sobre el campament base on descansava la seva expedició. La seva mort va ocasionar centenars de mostres de suport i de condol, i diverses entitats i institucions han premiat a títol pòstum la seva trajectòria en el món de l’activisme lingüístic. Ha rebut, per exemple, la Creu de Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort el lluitador independentista Quim Pelegrí i Pinyes
  2. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines provoca la desconvocatòria d’un acte organitzat per la Fundación Princesa de Girona
  3. Llibre i web per mantenir viva la memòria de Joan Rocamora
  4. La manifestació "Sant Jordi per la Llengua" finalitzarà a la plaça Comercial del Born
  5. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines denuncia la col·laboració de l’Institut Santiago Sobrequés amb la Fundación Princesa de Girona
  6. La Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs ha publicat un nou llibre “Demòtica. Autoorganització del poble”.
  7. Naix 'Lo Pregó de la Franja', nou mitjà digital de la Franja de Ponent
  8. Francesc Vilà tindrà una placa dedicada a l’Espluga de Francolí
  9. Més enllà del tarannà festiu, renaix la diada combativa per la llengua
  10. Estrena del primer himne republicà català: "La Campana" de 1838
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid