Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
El Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en la defensa i la promoció del català

La Plataforma per la Llengua ha presentat el premi coincidint amb el tret de sortida als actes de celebració del 20è aniversari de l’entitat, que duraran tot un any

30/10/2013 Cultura
Cartell de l'acte d'homenatge a Martí Gasull al TNC Cartell de l'acte d'homenatge a Martí Gasull al TNC

Aquest matí, la Plataforma per la Llengua ha anunciat que el Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en la defensa i la promoció del català es lliurarà el pròxim 29 de gener al vespre en un acte al Centre Cultural d’El Born.

L'entitat ha remarcat que el guardó el lliurarà cada any la Plataforma per la Llengua a persones físiques o jurídiques que hagin contribuït de manera notable a la millora de la situació de la llengua en l'àmbit lingüístic català, com a homenatge i record a la figura d’un dels seus fundadors i principal impulsor de l’entitat, mort el setembre de 2012 en un accident de muntanya a l’Himàlaia.

A partir d’avui mateix s’engega la mecànica de participació del guardó, que es dinamitzarà per xarxes socials amb l’etiqueta #premiMartíGasull. Des d’avui i fins el pròxim 30 de novembre, tothom que ho desitgi podrà presentar la seva candidatura a través del formulari obert en el web http://www.estimoelcatala.cat o també fent-nos arribar la proposta i una breu argumentació al correu info@plataforma-llengua.cat o per correu postal a la seu nacional de la Plataforma per la Llengua (Via Laietana 48A, principal 2a, de Barcelona). El 30 de novembre, les propostes recollides seran valorades per un jurat de set persones, que en seleccionarà tres de finalistes tenint en compte els criteris marcats a les bases del premi: les persones o entitats que optin al premi hauran de poder acreditar una trajectòria en favor de la promoció i defensa de la llengua catalana en qualsevol dels territoris de parla catalana. El 8 de gener, els tres finalistes es faran públics i s’iniciarà una fase de vot popular: tothom podrà votar entre els tres finalistes a través del web http://www.premimartigasull.cat fins el 27 de gener, data a partir de la qual es tancaran les votacions i es farà el recompte final. El jurat està composat per set persones reconegudes en àmbits molt diversos: Carles Torner i Pifarré, Bernat Joan i Marí, Joan Francesc Mira, Empar Moliner i Ballesteros, Jordi Manent i Tomàs, Bernat Gasull i Roig i Òscar Escuder i de la Torre.

El guanyador obtindrà un premi en metàl·lic de 3.000 € i un guardó creat específicament per a l’ocasió per Joaquim Capdevila, orfebre i joier reconegut internacionalment i que ha dissenyat nombroses distincions, com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya o els Premis Nacionals de Cultura, entre moltes altres. El premi, que serà possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Barcelona, vol recordar els valors de Martí Gasull i Roig però també fer que l’exemple de la seva tasca serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana. Especialment en un moment en què s'han intensificat els atacs de tota mena contra el català.

Gasull va perdre la vida al mont Manaslu, a l’Himàlaia, quan una allau va caure sobre el campament base on descansava la seva expedició. La seva mort va ocasionar centenars de mostres de suport i de condol, i diverses entitats i institucions han premiat a títol pòstum la seva trajectòria en el món de l’activisme lingüístic. L’últim guardó rebut ha estat la Creu de Sant Jordi a títol pòstum atorgada per la Generalitat de Catalunya.

L’ONG del català fa 20 anys

El 12 de desembre de 2013 la Plataforma per la Llengua compleix 20 anys de trajectòria, i per això, amb la roda de premsa d’avui i el llançament de la campanya del Premi Martí Gasull i Roig, l’ONG del català dóna el tret de sortida als actes del seu aniversari. Ahir es va presentar el logotip que marcarà la imatge corporativa de l’entitat durant els pròxims mesos. La Festa pel joc i el lleure, que se celebrarà el 30 de novembre, i l’acte de lliurament del Premi Martí Gasull i Roig, seran els primers actes que s’han conegut d’un any ple de sorpreses i de noves campanyes que s’aniran presentant progressivament.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid