Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
EUSKAL HERRIA
Pengen una ikurriña durant el “chupinazo”

Amb gairebé vint minuts de retard sobre l'hora prevista, el regidor del PSOE Eduardo Vall ha sortit al balcó de la Casa Consistorial per llançar el “Chupinazo”, un cop que s'ha retirat la gran ikurriña que tapava la façana de l'Ajuntament

07/07/2013 Internacional

L'alcalde de Pamplona, Enrique Maya (UPN), s'ha mostrat indignat per aquest “intent de torpedinar” les festes en el “moment més important de l'any” per la ciutat. “Encara que hi ha intolerants que s'entesten a que a Pamplona no hi hagi normalitat, no podran perquè els pamplonesos no volen”, ha assenyalat després de considerar "una vergonya" que ha passat. Amb el desplegament de l'enorme ikurriña que tapava la façana de la casa consistorial "s'ha faltat al respecte a la institució de l'Ajuntament i a la ciutat de Pamplona".

Maya ha agraït la postura de “tots els grups municipals per entendre amb tranquil·litat el moment de dificultat”, tot i que ha exceptuat a Bildu, del qual “no vull ni parlar perquè diuen que no sabien res”, ha assenyalat després de destacar els seus "atacs amnèsia" i relacionar els fets amb “la tàctica habitual de Bildu i dels radicals”. Ha indicat que ja s'investiga “què ha passat, com ha pogut arribar aquesta bandera i qui l'ha col·locat, perquè les sospites són evidents”. El desplegament de la ikurriña no ha pogut ser censurat per Televisión Española que estava fent la retransmissió del "Chupinazo" en directe.

La portaveu de Bildu a l'Ajuntament de Pamplona, Eva Aranguren, que en lloc del mocador vermell portava lligada al canell una ikurriña abans del chupinazo, ha justificat el desplegament de la bandera a causa dels “obstacles que se li posen a aquest símbol en totes les institucions navarreses” tot i que ha assegurat no tenir “res a veure amb el que ha passat a la plaça”.“A la plaça tots els anys sol haver una reivindicació de la presència de la ikurriña, que és una reivindicació social, de col·lectius o persones, que en aquesta ocasió s'ha fet d'aquesta altra manera”, ha comentat. Els regidors de Bildu i bona part del públic assitent a l'acte portaven samarretes taronges en favor dels presos bascos.

El jutge de guàrdia ha obert diligències pels incidents del “Chupinazo” per un “suposat delicte contra l'ordre públic”. La Junta de Portaveus de l'Ajuntament s'ha reunit després del succés per valorar la situació i expressar la seva condemna. La delegada del Govern a Navarra ha censurat que radicals hagin “entorpit” aquest “emblemàtic” acte. Carmen Alba, que es trobava a l'interior del consistori, ha felicitat a l'agent de la Policia Municipal que ha tallat la sirga que subjectava la ikurriña. Preguntada per si hi havia detinguts per aquest incident, Alba ha assenyalat, minuts després del llançament del coet, que no. Un policia municipal ha resultat ferit al cap a causa d'un cop d'ampolla durant una càrrega policial contra un grup de persones que han llançat diversos objectes i que s'havien concentrat al carrer Chapitela durant els incidents. A l'agent se li han practicat diversos punts de sutura al cap i el seu estat no revista gravetat. També hi ha hagut dues persones del públic que han resultat ferides quan el regidor del PSOE Eduardo Vall ha sortit al balcó de la Casa Consistorial per llançar el “Chupinazo” i el coet ha anat a parar als assistents de la plaça.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid