Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Constitució
Bildu fa del 6 de desembre jornada laboral

Organitzacions i sindicats demanen un calendari amb els festius propis d'Euskal Herria

07/12/2011 Internacional
Ho van dir el 1978 i ahir ho van tornar a repetir. La majoria de bascos va ignorar la constitució espanyola el 78 perquè legitima l'opressió nacional i redueix el país a una mera comunitat autònoma espanyola.

Ahir, dia 6 de desembre, mentre Espanya celebrava el 33è aniversari de la constitució espanyola, en molts indrets d'Euskal Herria era jornada laboral. Així, a iniciativa d'Ikasle Abertzaleak hi ha hagut classes a nombrosos instituts i centres d'ensenyament. A més, a la Diputació de Guipúzkoa i als ajuntaments dels quatre herrialdes on governa Bildu, la jornada va ser de completa normalitat, com un dia laborable més.

La portaveu de la Diputació de Guipúzkoa, Larraitz Ugarte, ha assegurat que l'aniversari de la constitució "no és un dia perquè els i les basques tinguin res a celebrar" i que aquesta és la raó per la qual l'equip que presideix Martin Garitano, de Bildu, va seguir ahir la seva rutina de treball habitual.

Una icona de l'espanyolisme, com és el toro d'Osborne, va aparèixer ben decorat sumant-se així l'exigència d'independència per a Euskal Herria.

D'altra banda, a Durango es va realitzar una manifestació convocada per Independentistak molt concorreguda en què es va fer una crida a la societat basca a "seguir treballant i mobilitzant per fer-se propietària del seu destí". "Avui més que mai la independència és la millor opció per a Euskal Herria i com que ningú ens la regalarà haurem d'aconseguir-la amb la suma de voluntats, activisme, sensibilització i mobilització", han assenyalat en un comunicat.

Ezker Abertzalea també manifesta en un comunicat que no hi ha res a celebrar amb motiu d'"una Constitució que nega i conculca els drets polítics, culturals i socials del poble basc, i especialment el dret a l'autodeterminació". Segons la ormació, la voluntat majoritària de la societat basca és "plenament conscient que PP i PSOE usen la Constitució amb un clar objectiu polític, negar el futur democràtic a Euskal Herria". No obstant això, considera que "estan perdent la batalla política i la legitimitat a Euskal Herria, perquè la voluntat majoritària va en una altra direcció, en la direcció de solucions democràtiques".

De la seva banda, LAB Sindikatua ha sol·licitat en un comunicat que s'elabori un calendari de festius propi d'Euskal Herria, en el qual els i les bascos celebrin els festius del país i no els estrangers.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid