Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament Nacional
Vora un centenar de municipis han encès estelades d'espelmes

Tot va començar a Verges (Baix Empordà), el 10 de setembre de 2010. Ara l'ANC ha agafat la iniciativa i promourà una encesa arreu, la nit del 10 de setembre.

25/06/2013 Política

Coincidint amb els actes de la Flama del Canigó, gairebé una cinquantena de municipis han confeccionat una estelada amb espelmes. Destaquem entre altres, les poblacions de l'Hospitalet de Llobregat, Tarragona, Blanes, Torroella de Montgrí, el Port de la Selva, Avinyonet de Puigventós, Espinelves, Vilajuïga, Vilanant, Vilabertran, Vila-sacra, les Planes d'Hostoles, Platja d'Aro, Sitges i Barcelona al districtes de les Corts i l'Eixample, en concret a la Sagrada Família. Seguint la crida de la campanya esteladadellum.

A totes aquests municipis cal sumar-hi la quarentena que d'ençà el setembre passat van confeccionar les seves estelades amb espelmes. Una activitat que ha estat un èxit arreu on s’ha realitzat. La participació, la il·lusió dels voluntaris, la gran resposta en el apadrinament d’espelmes, i el moment de l’encesa que ha emplenat de gom a gom les places e indrets on s’han fet. Però el ressò mediàtic queda la majoria de cops en àmbit local. D’aquí la proposta de campanya col·lectiva d’encesa conjunta que es va fer pel passat de setmana. Durant l'estiu, es previst que molts municipis aprofitin la festa major d'estiu per fer l'encesa. A més, l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) ha agafat la iniciativa i promourà una encesa a Catalunya la nit del 10 de setembre, prèvia a la Diada.

D'on sorgeix la idea, "Llum pel camí cap a la llibertat"

Manuel Carrera i Escudé explica en el seu blog El Tirabou com va sorgir la primera estelada confeccionada amb espelmes a Verges, "ara fa més de dos anys, una tarda que estàvem avorrits, amb en J, en M i molta altra gent vam decidir de tirar endavant -sense avisar a ningú i una mica d’enrampada- una idea ben senzilla per celebrar la vigília de l’Onze de Setembre: dibuixar al terra una gran bandera estelada (veure vídeo) amb milers d’espelmes i després encendre-les tots junts amb l’ajuda de tota la gent del poble que s’hi volgués sumar.

Ens semblava que fent una estelada d’espelmes projectàvem una imatge molt guapa i potent, en positiu, que alhora contribuïa a passar un missatge molt clar: que anhelem la independència. Una imatge mirall del moment polític que viu el país. Va ser improvisat, espontani, les espelmes quasi no se’ns encenien, molta gent que no era aquell dia a Verges s’ho va perdre i la forma que va agafar finalment l’estelada fou bastant imperfecte. Però ens ho vam passar molt bé. No teníem cap més pretensió que fer-ho".

Un any més tard, van millorar notablement l’execució de la idea. "En primer lloc van incorporar gots de plàstic per tal que les espelmes no s’apaguessin i, gràcies a una millor organització, van aconseguir dibuixar una estelada que, si bé era més petita, tenia unes formes molt més rectes i perfectes".

El 2012, es va tornar a fer amb la voluntat que l’estelada d’espelmes de Verges es mantingui com un acte propi i tradicional de la vigília de la Diada en aquesta localitat empordanesa.

Ara bé, a partir d'aquest moment, la idea de fer una estelada amb espelmes enceses es va estendre "d’una forma sorprenent per nosaltres". S’ha fet en molts altres pobles i ciutats i ha agafat un nou i inesperat camí. I això es deu principalment al fet que l’ANC, a través de la coordinadora de Vic, va assumir la idea i la va incorporar, com un més del conjunt d’actes que organitza, a l’agenda política que viu el país. El primer pas fou organitzar una estelada d’espelmes a la plaça Catalunya de Barcelona el 8 de setembre de 2012, com a “Acte central de la Marxa cap a la Independència a Barcelona”, la històrica manifestació del 11-9-2012. Després va ser  Bescanó qui s’incorpora al moviment el 10 de setembre de 2012 (amb 2000 espelmes), i a continuació Vic amb gairebé vuit mil espelmes.

Estelades de llum

La idea comença a tenir embranzida es tornen a rebatejar els actes amb el nom de “Encén l’estelada”. El passat mes de maig es presenta Esteladedellum.cat, un projecte entre un artista figuerenc i una empresa d’espelmes per tal de facilitar l’encesa d’estelades d’espelmes “empaquetades” durant la revetlla de Sant Joan 2013.

Fins aquest punt, el blog compta amb llistat de poblacions on s'han confeccionat estelades amb espelmes, en total més de 40 que sumades a les de la Diada de Sant Joan, es pot assegurar que quasi a un centenar de municipis ja s'han realitzat esteledes amb espelmes.

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid